Surrogat till enskild egendom
Hej! Om jag t.ex får en gåva med pengar av min mamma som enskild egendom. Sedan sätts dessa in i t.ex ett hus. Jag är gift och vi ska sedan skiljas, hur fungerar det då med den enskilda gåvan och om det är så att huset tillfaller mig pga att det är mina pengar som sätts in i huset. Kan man skriva ett äktenskapsförord eller annat som då gör att detta hus delas på hälften vid skilsmässa t.ex.
Tack på förhand!
Lawline svarar
Hej!
Om inget annat står i gåvobrevet så utgör även surrogat till enskild egendom, det vill säga det som trätt i egendomens ställe, enskild egendom, 7:2 p. 6 äktenskapsbalken (ÄktB). Det innebär att om din mamma inte angivit att surrogat inte ska utgöra enskild egendom så utgör huset enskild egendom, om det köpts för de pengar du fick av din mamma i gåva. Det innebär att huset sedan inte ingår i en bodelning, 10:1 ÄktB, och därför inte delas lika vid en äktenskapsskillnad.
Huruvida ni genom ett äktenskapsförord kan göra huset till giftorättsgods är beroende av villkoren i gåvobrevet. Som huvudregel kan man inte genom äktenskapsförord ändra enskild egendom till giftorättsgods, men det går om gåvogivaren föreskrivit att det ska vara möjligt. Om din mamma skrivit i gåvobrevet att du får genom äktenskapsförord ändra så att egendomen blir giftorättsgods så kan ni göra huset till giftorättsgods genom att upprätta ett äktenskapsförordet.
Även om gåvobrevet inte ger utrymme för att ändra egendomens karaktär av enskild egendom så kan man i praktiken "förstöra" den enskilda egendomens karaktär, om man inte önskar att egendomen ska vara enskild, genom att sammanblanda den med giftorättsgods. Om man t.ex. sätter in pengar som är enskild egendom på ett konto där det finns giftorättsgods, t.ex. ett vanligt lönekonto, där sedan pengar både går in & ut kommer det till slut inte gå att visa att någon del av egendomen är enskild, utan all egendom kommer vara giftorättsgods. När pengarna redan använts till att köpa ett hus blir dock denna lösning inte möjlig. En annan lösning är att ge bort huset, eller andel av detta, till sin make. I makens hand kommer huset att vara giftorättsgods. Det förutsätter dock att du är villig att ge bort hela eller del av huset till din make, och det kanske inte är önskvärt av andra skäl.
Att komma ihåg är dock att det råder (som huvudregel) avtalsfrihet mellan makar vid bodelning. Om makarna är överens vid bodelningen så kan man även dela på enskild egendom, 10:4 ÄktB.
Äktenskapsbalken hittar du https://lagen.nu/1987:230
Vänliga hälsningar,