Suppleants betalningsansvar för aktiebolag

2017-08-21 i Bolag
FRÅGA
Min man har ett aktiebolag och skulle i framtiden ej kunna betala räkningar mm och kronofogden bli inblandad kan jag bli skyldig att betala av för jag står som supliang
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

När en styrelsesuppleant ersätter en ordinarie styrelseledamot så har hen samma ansvar som ordinarie styrelseledamot skulle ha haft i det fallet. Som huvudregel så har aktieägare inget personligt betalningsansvar, 1 kap 3 § Aktiebolagslagen (2005:551), ABL, se här här. Men i vissa fall när det gäller likvidation och bolaget inte försätts likvidation när det borde, så kan personlig betalningsskyldighet förekomma, 25 kap 19 §, ABL.

Du som suppleant kommer bara att bli skyldig i de fallen där du har deltagit i beslutet och ersatt en styrelseledamot, så i beslut som styrelsen har tagit där du inte har varit med och ersatt en styrelseledamot är du inte ansvarig.

Sammanfattningsvis så kan du alltså bli betalningsskyldig om du har varit med i beslut om att fortsätta driva ett aktiebolag trots att det borde ha likviderats, försatts i konkurs.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (731)
2021-07-17 Försvinner utdelningsutrymmet i ett av mig ägt aktiebolag om jag säljer aktiebolaget till mitt Holdingbolag?
2021-07-13 Försäljning av andel inom konsortium
2021-07-06 Rätt till redovisningshandlingar inför bolagstämma
2021-07-02 Kan jag starta ett aktiebolag trots skuldsanering?

Alla besvarade frågor (94327)