Straffpåföljd vid köp av sexuella tjänster

FRÅGA
om min kompis berättade för mig att han köpte sexuella tjänster utav en minderårig och om han åker fast. han sa att han köpte för 25 kr. vad skulle han få för böter eller finns det någon gräns?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Genom att din kompis mot ersättning skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse så gör han sig skyldig till brottet köp av sexuell tjänst i enlighet med 6 kap. 11 § första stycket Brottsbalken. Vad gäller köp av sexuell tjänst så finns det ingen gräns i lagstiftningen, det vill säga att summan på 25 kr inte gör brottet ''mindre allvarligt'' så att säga.

Vad din vän skulle kunna få för straffpåföljd är svårt för mig att säga utan att veta alla omständigheter, det kommer att bestämmas utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Han kan däremot enligt 6 kap. 11 § första stycket Brottsbalken dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Ibrahim Halwachi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sexualbrott, 6 kap. BrB (434)
2021-09-12 Koppleri att berätta om fördelar av prostitution?
2021-09-05 Vad innebär främjande av sexköp?
2021-08-31 Brottet utnyttjande av barn för sexuell posering
2021-08-30 Vad innebär begreppet sexuell posering i 6 kap. 8 § BrB?

Alla besvarade frågor (95720)