Störningar i hyresrätt

2017-06-27 i Hyresrätt
FRÅGA
Vi är en familj med småbarn som bor i en hyreslägenhet nu i två år. Grannen brukar festa varenda fredag eller lördag, i bland förekommer festen en vardag också i orymliga tider då mellan 21.00 och 02.00 på natten. Mycket störande moment, högljud dunkande musik och gapande gäster hos grannen, t o m bråk förekommer och omyndiga barn finns i kretsen där alkoholen förekommer. Störningsjouren är kontaktad ett par gånger, grannen är säkert underrättad om det, men hon slutar inte festa. Festerna förekommer fortfarande och stör. Vad gör man och hur lider lagen om detta?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler gällande hyresrätter finns i 12 kap. jordabalken, även kallat hyreslagen. Se den lagen här.

En hyresgästs skyldigheter

Vid användandet av en hyreslägenhet får en hyresgäst inte orsaka störningar i sådan grad att de är skadliga för hälsan eller på annat sätt försämra bostadsmiljön för de andra som bor i omgivningen (12 kap. 24 §). Vad som utgör en störning får bedömas från fall till fall men det som kan sägas är att de boende ska kunna sova ostört på natten medan man på dagen får tåla lite mer liv och rörelse.

Utifrån det du beskriver i frågan låter det som att störningar är sådana som inte ska behöva accepteras.

Åtgärder

Om det förekommer störningar från en hyresgäst ska hyresvärden säga till hyresgästen att genast sluta med störningarna samt underrätta socialnämnden i den aktuella kommunen. Om hyresgästen inte förbättrar sig kan hyresrätten förverkas, det vill säga att hyresavtalet sägs upp.

Jag rekommenderar dig att prata med din hyresvärd om de störningar som du upplever. Hyresvärden bör då säga till den störande hyresgästen att genast upphöra med störningarna. Det är endast hyresvärden som kan säga upp en hyresgästs hyresavtal om störningarna inte upphör.

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2016)
2021-07-29 Hyresvärds betalningskrav
2021-07-28 Andrahandsuthyrning vid studier på annan ort
2021-07-28 Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.
2021-07-27 Uträkning av 3 månaders uppsägning

Alla besvarade frågor (94356)