Störningar i en bostadsrättsförening
Grannen under mig klagar på ljud. Han hävdar att han hör när vi går, pratar, drar ut stolar, osv. Det har också hänt flera gånger att han klagat när ingen är hemma. När jag köpte lägenheten i juni 2022 så båbörjade jag en omfattande renovering, bland annat nytt golv. hantverkarna la in ljudisolering. Jag har bild på golvet där man tydligt kan se isoleringsmattan. Man kan även se isolering i springor längs golvlisten. Kvitton bevisar inköp. Han klagar även att han hör när vi duschar. Badrummen är besiktigade och jag har besiktningsprotokoll. I mars förra året frågade jag om han ville göra en ljudnivånmätning, det dröjde flera veckor innan han svarade. Han meddelade att han skulle återkomma efter påsk. Han återkom i augusti med brev till styrelsen och krävde att föreningen ska betala för ljudnivånmätningen, vilket styrelsen inte går med på. Han hävdar att bevisbördan ligger på mig att renoveringen gick rätt till och att jag ska betala för ljudnivåmätningen. Jag har inte gått med på att betala för mätningen. Jag har delat bilder på golvrenoveringen och besiktningsprotokollen med styrelsen. Jag har inte delat information med min granne. Behöver jag det? Min granne frågade om det går bra för företaget som gör mätningen går in i min lägenhet. Måste jag släppa in dem?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline,
UTREDNING
Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är bostadsrättslagen (BRL).
Din ärendebeskrivning innehåller endast två frågor och det korta och enda svaret på båda dessa lyder i grunden nej, även om vissa undantag medges beträffande den sistnämnda frågan och då under vissa i lag angivna situationer, se 7 kap. 13 § BRL. Utan ingående kunskap om alla för ditt ärende relevanta omständigheter är det emellertid svårt att göra en adekvat bedömning varför jag har ett förslag, se det nyligen och separat utskickade mailet.
Den centrala bestämmelsen återfinns i vart fall i 7 kap. 9 § 1 st. BRL. Däri sägs att när bostadsrättshavaren (du) använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Vidare anges att bostadsrättshavaren även i övrigt vid sin användning av lägenheten skall iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset och han eller hon skall rätta sig efter de särskilda regler som föreningen i överensstämmelse med ortens sed meddelar. Bostadsrättshavaren skall även hålla noggrann tillsyn över att dessa åligganden fullgörs också av dem som han eller hon svarar för enligt 7 kap. 12 § 3 st. 2 p. BRL.
Två matnyttiga rättsfall på det här området och när det gäller just störningar i en bostadsrättsförening är Högsta domstolens (HD) avgörande NJA 1991 s. 574 samt hovrättsfallet RH 2014:1.
Avslutande ord och ytterligare rådgivning
Som sagt, vänligen se det separat utskickade mailet i vilket jag presenterar ett förslag som du förhoppningsvis kan vara behjälpt av.
Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen.
Notera dock att vi på straff- och skatterättens område endast ger viss typ av inledande rådgivning likt denna och då inom ramen för vår expresstjänst som du numera har nyttjat. Byrån åtar sig inte några sådana uppdrag fullt ut. I så fall behöver du vända dig till en byrå specialiserad på straff- respektive skatterätt.
Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.
Önskar fortsatt trevlig helg!
Vänligen,