Störande samtal

2017-11-10 i Övriga brott
FRÅGA
Hej.Nu undrar jag om de är brottsligt att ringa någon ca 20 samtal på ca 40min trots att jag har sakt åt X att jag inte vill ha någon som helst kontakt med X och att personen ska sluta ringa mig?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Huruvida de störande telefonsamtalen är att se som något brottsligt eller inte beror ju på omständigheterna. För det första så beror det på vad som sägs under telefonsamtalen. Vissa brott kan nämligen begås genom att man bara pratar med någon.

Om personen som ringer dig exempelvis skrämmer dig genom att hota dig så kan detta uppfattas som olaga hot. (Brottsbalken 4 kap 5 §).

Om personen som ringer dig exempelvis säger saker som kränker dig så kan detta uppfattas som förolämpning. (Brottsbalken 5 kap 3 §).

Omständigheterna kring de störande telefonsamtalens utförande kan också få betydelse. I brottsbalken 4 kap 7 § finns brottet ofredande. Detta brott kan begås genom att man med ett hänsynslöst beteende ofreda någon. Det ska då handla om att de störande telefonsamtalen är en kännbar fridskränkning för dig. Exempelvis genom att de störande telefonsamtalen sker upprepade gånger och slutligen får en trakasserande effekt.

Jag rekommenderar att du blockerar personens telefonnummer om du har möjlighet att göra detta på din telefon.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (998)
2021-09-23 Arbetsgivarens tystnadsplikt - Vad gäller?
2021-09-20 Vad är straffet för att använda någon annans körkort?
2021-09-11 Jag har fått ett mail i vilket min man utpekas som alkoholist - Bör det polisanmälas?
2021-09-09 Vart vänder man sig om man vill anmäla gällande bidragsbrott?

Alla besvarade frågor (95785)