Störande granne

2021-02-08 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!I höstas flyttade jag till min första lägenhet. Allt var frid och fröjd.I december började ringtelefonen till dörröppnaren att ringa från tid till tid, i bland mitt under natten. Jag antog att eftersom ingen svarar när jag svarar den ringande telefonen. För två veckor sedan ungefär vaknar jag av att jag hör att någon kastat in väldigt mycket grus, både innanför och utanför dörren. Jag tyckte det var konstigt men lät det va.Idag så hörde jag ett ljud, vilket var att någon kastade in en stor gräs-klump. Jag öppnade örten och tog mannen på bar gärning, vilket visade sig vara min granne som bor under mig. Efter minuter av chockartad tystnad från mannen säger han att jag dunsar runt och att det hörs jättemycket när jag går runt i min lägenhet - att jag borde "ändra min gångstil eller något". Jag säger såklart att vi bor i ett lägenhetshus och att man kommer att höra andra, och att det är omöjligt att göra det han säger. Jag säger att han är en vuxen man och att det inte är okej någonstans detta han gör. Om du inte tål att jag går runt i min lägenhet så borde du flytta. "Nej du borde flytta" säger mannen surt. Jag svarar att detta är något som jag hade kunnat anmäla. Han svarar argt att "då kan jag vrida nacken om dig". Han går iväg och jag frågar som sista ord om han precis hotat mig. Sedan ringer dörrportstelefonen tre gånger och jag tror inte att det var ett sammaninträffande av "tekniskt fel". Vad ska jag göra nu?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av din fråga kan jag inte utläsa om du bor i en hyresrätt eller en bostadsrätt men jag kommer i svaret att utgå från att det rör sig om en hyresrätt. Skulle det vara så att du bor i en bostadsrätt är istället 7 kap. 9 § bostadsrättslagen aktuell. En bedömning enligt den bestämmelsen skulle i princip bli densamma som när det gäller en hyresrätt, så mitt svar skulle därmed också bli i princip detsamma som det följande.

När det gäller hyresrätter så finns det en regel i 12 kap. 25 § jordabalken som säger att hyresgäster inte får orsaka sina grannar störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö, och att dessa störningar inte skäligen bör tålas av grannarna. Det ska alltså handla om störningar som inte är att bedöma som lindriga. Störningar i form av t ex ljud från lekande barn eller liknande är inte att se som en sådan typ av störning. I ditt fall förstår jag det som att din granne tycker att du går på ett sätt som skapar ett störande ljud. Att gå normalt inomhus kan omöjligen orsaka den typer av störningar som inte är tillåtna enligt lagen. Du har alltså inte gjort något fel i lagens mening genom att gå på det sätt du gör.

När det gäller din grannes beteende är det däremot att bedöma som en störning som försämrar din bostadsmiljö och som du inte bör tåla. Jag rekommenderar dig att kontakta din hyresvärd och berätta om din grannes beteende och se om du kan få någon hjälp. Dessutom skulle din grannes beteende, i form av att upprepade gånger ringa på porttelefonen samt kasta grus och gräs utanför och innanför din dörr, kunna bedömas utgöra ett ofredande, vilket är ett brott som regleras i 4 kap. 7 § brottsbalken. Det kan därför finnas anledning att kontakta polisen och göra en anmälan mot grannen, för att få stopp på detta. Vill du göra en polisanmälan ringer du 114 14.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Julia Hellquist
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2110)
2021-12-05 Kan hyreskontrakt sägas upp p.g.a. förändrad inkomst?
2021-12-03 Vad gäller vid byte av hyresvärd när hyresvärden är privatperson?
2021-12-01 Rökning i lägenhet och på uteplats
2021-12-01 Vad kan man göra åt störande grannar i en hyresrätt?

Alla besvarade frågor (97662)