Störande grannar

2016-06-30 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
har under 6 år blivit upprepade gånger blivit störd av granne under och de har svurit på mig och aldrig hört på mina egna påpekande att jag velat sova nattetid.informerat brf. styrelse om problemet men det upphör endast en kortare tid.m.m. Vill ha en förändring
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det framgår inte i din fråga hur du bor, om det är i en hyresrätt eller i en bostadsrätt, men när man bor i flerfamiljshus måste man acceptera ljud och andra störningar som hör till ett normalt liv.

Jag råder jag dig först och främst att tala med den här personen. Tala om för grannen att det är ett oacceptabelt beteende och att det omedelbart ska upphöra. Om det mot förmodan inte sker någon förbättring råder jag dig att kontakta hyresvärden eller bostadsföreningen, beroende på din boendeform, och förklara din situation. Då ska värden/föreningen tillställa den boende en skriftlig varning om att omedelbart upphöra med beteendet. Om grannen trots skriftliga varningar inte ändrar på sitt beteende kan Hyresnämnden eller Socialnämnden kontaktas som därmed tar beslut i frågan. Kontakt med nämnderna behöver inte alltid göras, såvida det inte är tal om en bostadsrätt, utan hyresvärden/bostadsföreningen kan självklart på eget bevåg avhysa den störande grannen från sin lägenhet om förändring inte sker.

Vid rättsliga tvister krävs alltid bevisning, en ganska omfattande sådan för att nå framgång. Det kan handla om förhör med grannar, loggbok över störningar som förekommit och så vidare. Dessvärre är bevisningen ofta ett återkommande problem i störningsärenden eftersom det oftast uppfattas som obehagligt att vittna mot sina grannar exempelvis. Bevisning är som sagt en viktig detalj men att smygfotografera andra människor ska helst undvikas.

Jag önskar dig stort lycka till med ärendet!

Vänliga Hälsningar,

Alban Dautaj
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll