Stoppa försäljning av lägenhet då endast en sambo vill sälja

FRÅGA
Min sambo vill separera och har köpt en ny lägenhet till sig själv. Detta hände för 2 veckor sedan. Han har nu lagt ut vår lägenhet till försäljning ( jag har dock skrivit på förmedlingsuppdraget). Han och mäklaren har kontakt och bestämmer tider för visning osv utan att pata med mig. Han har tillträde till sin nya lägenhet den 1/6 och vill att vi säljer och flyttar ut innan dess. Har jag något att säga till om? Vi äger lägenheten 50 % var. Jag studerar och har ingen möjlighet att varken köpa eller hyra en lägenhet.Kan han verkligen bestämma försäljning utan att ge mig en chans att hitta nåt nytt? Har jag rätt till någon form av rimlig tid att landa och reda ut var jag ska ta vägen. Han har på 3 veckor gått från att allt är bra till att kasta ut mig från mitt hem utan något som helst varsel.Tacksam för svar
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Situationen du hamnat i nu är någonting som lagstiftaren försökt förhindra genom lagtext. Denna situation finns reglerad sambolagen (se här) när det är fråga om sambor.

I sambolagens 3 § står att sambors gemensamma bostad och bohag är samboegendom. Jag antar att ni bor tillsammans i lägenheten som ni båda äger. Att ni bor där tillsammans och dessutom äger hälften var gör att det är utan tvivel er gemensamma bostad och därmed samboegendom.

Varför är det så viktigt att det är samboegendom då? Jo för att i 23 § 1 punkten sambolagen står att en sambo inte får avhända sig en bostad som är samboegendom utan den andra sambons samtycke. Det betyder att om din sambo vill sälja lägenheten som ni bor i gemensamt måste du godkänna försäljningen. Du behöver alltså ingen rimlig tid för att flytta ut. Vill han sälja lägenheten men inte du så kan han inte sälja den till någon annan än dig. Skulle ni göra slut och han vill flytta så blir 17 § sambolagen tillämpligt. Där står att om en sambo tar över den gemensamma bostaden måste inte egendom lämnas i gengäld. Sambon som tar över bostaden kan få ge pengar till den andra sambon istället.

Men spelar det någon roll att du redan har skrivit under förmedlingsuppdraget? Nej. Ett förmedlingsuppdrag är ingen garanti att sälja. Jag bifogar en länk till fastighetsmäklarinspektionen som säger samma sak. Du har alltså inte godkänt en försäljning och din sambo har ingen rätt att sälja lägenheten om du inte godkänner den. Det enda sättet din sambo kan få igenom en försäljning då är genom att ansöka till en domstol att försäljning ska ske enligt 24 § sambolagen. Gör din sambo detta måste domstolen pröva om det finns godtagbara skäl att vägra samtycke. Att du inte kan få något annat boende om försäljningen går igenom är en sådan sak som är ett godtagbart skäl. Annat hade det varit om du vägrade försäljning bara för att.

Du kan alltså vara lugn, din sambo kan inte tvinga igenom en försäljning om du inte vill utan att gå till domstol, och domstolen skulle troligtvis finna att dina skäl för vägran att sälja är godtagbara.

Här finns det skrivet att man inte behöver sälja bara för att en mäklare anlitats: http://www.fmi.se/formedlingsuppdrag

Jag hoppas detta besvarat dina frågor. Uppkommer ytterligare funderingar så kommentera gärna här på hemsidan.

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej och tack för svar. Om han väljer att gå till tingsrätten, hur lpng tid kan den processen ta? Vad händer med våra kostnader för lägenheten under tiden? Ska båda fortfarande betala lån och avgifter? Och vad händer om jag skulle förlora i tingsrätten? Hoppas ni kan svara på mina följdfrågor. Mvh Ximena
2016-04-26 14:10
Angående hur lång tid processen tar har jag inget självklart svar, det beror på målet. Jag skulle däremot inte kunna se att det tar längre tid än en till två månader. Under tiden så ska ni fortsätta som ni gjort innan, ni äger halva lägenheten var så ska rimligen betala för hälften var av i alla fall lånen. Avgifterna kan du vara tvungen att stå för själv eftersom din före detta sambo inte längre bor i lägenheten och då inte rimligen kan förväntas betala för saker som kommer från att bo i lägenheten. Vill din före detta sambo inte betala så kan du behöva söka om ett betalningsföreläggande hos kronofogden. Skulle du förlora i tingsrätten går domen att överklaga, och då får hovrätten besluta om de ska ta upp den. Skulle du förlora även där så kommer försäljningen genomdrivas och vill inte du köpa lägenheten helt själv så blir du tvingad att flytta. Naturligtvis får du hälften av pengarna då eftersom du äger halva lägenheten.
2016-04-26 14:25
Tack så mycket för utförliga svar som varit till stor hjälp. Nu har vi kommit så långt så att han säger att jag får lösa ut honom från lägenheten. Nu undrar jag vilket pris som gäller. Vi har lån på 1 500 000 ( 750 000 var). Mäklaren har lagt ut vår lägenhet med utgångsbud 1 795 000. Han vill att jag betalar honom 1.100 000 för att få lägenheten. Jag kan tycka att iom att han accepterat 1.795 som utgångsbud så är det det hälften av det priset jag ska betala. Utgångspris ska ju vara lägsta pris säljaren är beredd att sälja för. Vad gäller? Vem bestämmer priset? Tack på förhand Ximena
2016-04-26 21:22
Detta är en fråga som jag tyvärr inte kan ge ett helt tillfredsställande svar på. Det finns inget lagrum som säger vad priserna ska vara eller vem som sätter dem. Men ditt resonemang om att betala hälften håller jag med om är skäligt. Han skulle ju trots allt bara få hälften vid en försäljning. Men det kanske är tänkt att den ska få uppmärksamhet med det priset och sedan öka i en budgivning. Hursomhelst, priset är något som ska förhandlas och det gör du och din föredetta med varandra. Det finns ingen som enhälligt kan bestämma priset. Nu har ni en mäklare som sagt vad han anser att priset är, du skulle också kunna anlita en mäklare att göra en värdering på lägenheten för att få ett så exakt värde som möjligt. Jag vill också flagga för bodelningsreglerna. När ett samboförhållande upphör så ska samborna bodela, samboförhållandet upphör när samborna flyttar isär enligt 2§ sambolagen. När sambor ska bodela bodelar man endast bostad och bohag (bohag är möbler och husgeråd). Du måste försäkra dig om att när du köper din före dettas andel att han också går med på att inte göra bodelningsanspråk på den. Detta kan du göra genom att ni skriver under ett samboavtal eller att du spelar in han säga det så att det går att bevisa senare. Skulle han vilja bodela lägenheten skulle han eventuellt kunna få tillbaka lite av den, men inte så mycket eftersom du får dra bort skulden du har i värdet ni ska dela på. Detta kommer troligtvis inte att hända och anser han att ni ska bodela och du inte håller med måste han gå vidare med det till bodelningsförrätare och eventuellt domstol och jag är helt säker att de skulle döma till din fördel. Men det är onödigt att ta den risken. Jag vill också påpeka att det är helt lagligt att spela in ett samtal med någon annan utan att de vet om det så länge du själv är med i det samtalet. På telefon och om ni pratar som vanligt. Vänligen, Emil.
2016-04-27 09:15
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2755)
2020-10-21 Vilken egendom utgörs av sambors gemensamma bohag?
2020-10-20 Ingår en bostad som har förvärvats innan samboförhållandet i bodelningen?
2020-10-19 Om sambos separerar och bara ena sambon står på lagfarten?
2020-10-18 När gäller sambolagen?

Alla besvarade frågor (85214)