Statlig pension från USA och Sverige

FRÅGA
Jag är USA medbörgare och har jobbat i Sverige 35 år och innan dess jobbat 15 år i USA. Kan det vara så att om man ta ut sin USA Social Security pension då förlorar man rätt till sin Svensk folk pension? Leonard Haight
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Det är som huvudregel okej att ta ut pension i två länder. Du beskattar din amerikanska pension enbart i USA och din svenska pension enbart i Sverige (artikel 20 punkt 2 och artikel 22 i dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och USA). På grund av den amerikanska lagen Windfall Elimination Provision (WEP) kan en svensk pension däremot påverka storleken av din Primary Insurance Amount (PIA). Läs mer om det på Social Security Administrations hemsida här.

På samma sätt kan den svenska garantipensionens storlek påverkas av vissa utländsk pensionsinkomster (66 kap. 21 - 22 §§ socialförsäkringsbalken). Du kan läsa mer om det på Pensionsmyndighetens sida här eller ringa till dem om du vill.

Det är alltså enbart vissa delar av din pension som kan påverkas av en utländsk pensionsinkomst. Huruvida din pension påverkas av den utländska pensionen beror på hur SSA respektive Pensionsmyndigheten bedömer ditt ärende utifrån de pensionsuppgifter som finns i USA och Sverige. Detta är enbart vad som gäller för statliga pensionsavtal. Privata pensioner påverkas normalt inte av andra pensioner.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (925)
2021-09-19 Behöver man ett nytt pass/id om man ändrar ordningen på sina efternamn?
2021-09-18 Serveringsansvarig
2021-09-18 Ta med alkohol utan serveringstillstånd
2021-09-16 Får en fritidsledare läsa ett barns privata dagbok?

Alla besvarade frågor (95724)