Stämpelskatt för aktiebolag

2017-09-13 i Fastighetsskatt
FRÅGA
Hej!Lagfartskostnad är ju 1,5% som privatperson. Men vad är lagfartskostnaden som ett AB? Är den avdragsgill i aktiebolaget?Mvh Stefan
SVAR

Hej Stefan och tack för att du har vänt dig till Lawline!

Stämpelskatt
Lagfartskostnaden är mycket riktigt 1,5 % för privatpersoner. Detta framkommer av här ">8 § 1 st. lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter.

Stämpelskatten för juridiska personer är 4,25 %, 8 § 2 st. lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter.

Stämpelskatten beräknas på hela tusentals kronor och avrundas nedåt.

Avdragsgill kostnad i aktiebolaget
Som huvudregel är utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster avdragsgilla som kostnader i inkomstslaget näringsverksamhet, 16 kap. 1 § inkomstskattelagen. Då stämpelskatten är en utgift för att kunna förvärva fastigheten och inkomster som denna genererar är det därmed en avdragsgill kostnad i bolaget. Detta stämmer även överens med de riktlinjer som skatteverket har publicerat på sin hemsida.

Beroende på vad det är för sorts typ av fastighet får utgiften tas upp vid olika tidpunkter. Om fastigheten är en näringsfastighet får utgiften normalt tas upp redan det år som kostnaden uppkommer, dvs. vid köptillfället. Om det inte handlar om en näringsfastighet, är utgiften en avdragsgill kostnad vid beräkning av kapitalsvinstberäkningen vid avyttring av fastigheten.


Tack ännu en gång och hoppas du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Douglas Nordström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fastighetsskatt (69)
2018-05-18 Hur fastighetsskatt beräknas.
2018-05-17 Fastighetsöverlåtelse mellan närstående under taxeringsvärde
2018-05-07 Jag ska köpa mina föräldrars hus, vilket sätt är bäst för att vi ska slippa så mycket avgifter/skatt som möjligt?
2018-04-27 Hur beräknas skatt vid husförsäljning?

Alla besvarade frågor (54529)