Ställa villkor i ett testamente
Hej!
Min moster som har blivit änka och inte har några egna barn har testamenterat hela sin kvarlåtenskap till mig.
Jag är den enda släkting som hon har kontakt med och jag hjälper henne mycket, ordnade tex allt med begravning och bouppteckning och andra saker när hennes man gick bort. Jag bor emellertid ca 20 mil därifrån så jag har bara möjlighet att åka till henne en gång per månad och när jag kommer är det mycket som ska göras.
Nu säger hon att hon vill göra ett tillägg till testamentet. För att det ska gälla kräver hon att jag och min sambo flyttar in hos henne och tar hand om henne så länge hon lever. Jag har sagt att det är en helt orimlig begäran att jag ska lämna mitt arbete för att flytta till henne. Kan hon verkligen få skriva så i ett testamente? det känns nästan som utpressning!
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
I Sverige råder stor testationsfrihet. Testators vilja blir i princip utslagsgivande. Alltså den vilja som kommit i uttryck i testamentet ska i det längsta respekteras. Din moster får ställa villkor i ett testamente.
För att göra ett tillägg i testamente krävs däremot att tillägget görs formenligt enligt vad som gäller för upprättande av ett ordinärt testamente, 10 kap 6 § ärvdabalken(ÄB). Detta innebär att ändringarna måste vara skriftliga, undertecknat samt bevittnat av två vittnen som är medvetna om att det är ett testamente de bevittnar, 10 kap § 1 ÄB samt 10 kap 4 § ÄB.
Inskränkningar som finns i testationsfriheten är giftorätt, basbeloppsregeln och bröstarvingars rätt till laglott. Ingendera är tyvärr tillämpligt i ditt fall så jag krånglar inte till det genom att förklara vad dessa innebär.
Alltså får hon, tyvärr för din del, skriva ett sådant testamente om det nu verkligen är hennes vilja.
Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!