Spelar det roll att jag har barn från ett tidigare äktenskap vid skilsmässa?

2020-08-24 i Bodelning
FRÅGA
Hej! Jag funderar eventuellt på att skilja mig från min man. Vi har ett hus som är värt en del. Min fråga är nu om han isåfall måste köpa ut både mig och mina särkullbarns från huset? Jag har 6 barn totalt. 3 med mitt ex och 3 med min nuvarande man. Men det är bara 1 barn med mitt ex som går varannan vecka. De 2 äldsta bor och är skriven hos sin far. Behöver min nuvarande man betala även dom nåt eller är det bara om jag skulle avlida? Vi har varit gifta i 6 år så jag antar att vi delar lika på bohaget. Han lär ju inte ha råd att bo kvar i huset...
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag tolkar din fråga som att du undrar om särkullsbarnen ska få något av din man vid en bodelning.

Bodelning regleras i äktenskapsbalken (ÄktB).

Vid en skilsmässa så ska en bodelning ske. Detta innebär att du och din partner delar upp egendom mellan er. Huvudregeln vid bodelning är att giftorättsgods, alltså gemensamt bohag och bostad, delas lika mellan makarna, 9 kap 1 § ÄktB. Detta kan dock regleras genom ett äktenskapsförord som ni upprättat tillsammans, 7 kap 3 § ÄktB. Jag tolkar det dock som att ni inte har ett äktenskapsförord då du inte nämner detta i din fråga.

Att bodela är någonting som bara rör dig och din partners egendomsförhållande. Att ni har barn ihop och att du har barn från ett tidigare äktenskap spelar ingen roll vid bodelningen utan det skulle kunna bli aktuellt om det istället hade rört sig om arvsfördelning vid ett dödsfall.

Sammanfattat svar

Om det beslutas att din man ska få huset vid lottläggningen (då ni beslutar vem som ska ha vad av egendomen) så måste du få ersättning för 50 % av husets värde på annat sätt. Din man behöver däremot inte betala dina barn för någonting om det blir så att du och din man skiljer er.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Ebba Meyer-Lie
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2718)
2021-01-27 Vad ska man ta upp i ett bodelningsavtal?
2021-01-27 Vem har rätt till lägenheten vid skilsmässa?
2021-01-24 Testamente eller äktenskapsförord för att säkra arvet till mina barn?
2021-01-22 Vem får behålla vad i en bodelning?

Alla besvarade frågor (88540)