Spara semesterdagar

FRÅGA
HejJag jobbar på sjukhus som läkare och undrar om jag verkligen måste ta ut 20 semesterdagar om året? Jag har så mycket jourkomp tid som jag hellre tar ut och sparar hellre semesterdagarna varje år. Tack på förhandMed vänliga hälsningar
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om semesterledighet finns i Semesterlagen. En arbetstagare som under ett år har rätt till mer än 20 semesterdagar, har rätt att spara de överskjutande dagarna till ett senare semesterår. Eftersom en arbetstagare normalt har rätt till 25 semesterdagar per år (se 4§ Semesterlagen), innebär det att en sådan arbetstagare har möjlighet att spara fem dagar varje år. Sådana semesterdagar får sparas i högst fem år. Detta framgår av 18§ Semesterlagen.
Detta innebär alltså att du måste ta ut 20 semesterdagar under varje semesterår, och om det finns överskjutande dagar är det endast dessa som du kan spara till ett senare semesterår.

Hoppas att detta besvarar din fråga!

Med vänlig hälsning,

Louise Sundström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Semester och semesterersättning (368)
2021-08-29 Kan semesterersättning antas ingå i lönen?
2021-08-26 Får semesterlön betalas ut löpande och utgör kostförmån en semesterlönegrundande inkomst?
2021-08-24 Fråga om semesterdagar
2021-08-22 Hur mycket får jag i semesterersättning?

Alla besvarade frågor (95746)