Sonen gick inte till mönstring pga pågående gymnasieutbildning och skickade inte in intyg för detta - vad händer om han döms?
Hej!
Min son som är född 99 blev kallad till mönstring, och av olika anledningar gick han inte dit. Han går fortfarande i gymnasiet och skrev därför att han behövde gå klart sitt tredje innan militärtjänst. De hade då begärt in ett intyg, vilket han skickade in men tiden för inlämning hade gått ut och åklagarmyndigheten hade tagit över. Nu väntar han på beslut i sitt ärende och är mycket orolig för detta. Han vill ju göra militärtjänst och leder nu detta till att han inte kan göra detta när han tagit studenten 2019? Leder det också till att han kommer in i belastningsregistret? Kommer det då att stå varför han är med i belastningsregistret? Han arbetar extra som stödperson till en pojke med autism och då kanske han inte kan fortsätta med det? Han vill också söka in till polishögskolan efter militären, är detta möjligt då?
Många frågor och stor oro, hoppas på svar.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Enligt 2 kap. 2 § lagen om totalförsvarsplikt är man skyldig att dyka upp på en mönstring. Eftersom din son har uteblivit, och sedan inte skickat in bevis för sin ursäkt - dvs, att han inte är aktuell för värnplikt på grund av pågående gymnasieutbildning - har rekryteringsmyndigheten i enlighet med sin plikt skickat vidare ärendet till åklagarmyndigheten. Frågan är då vilka konsekvenser detta kan medföra.
Att inte dyka upp på en mönstring är straffsanktionerat med böter (10 kap. 1 § lag om totalförsvarsplikt). Döms man till böter får man dessvärre en prick i belastningsregistret som varar i fem år och det kommer också stå vilket brott man är dömd för (17 § 9 punkten lag om belastningsregister). Det är däremot inte straffbart att underlåta att anmäla att man inte kan närvara på en mönstring. Det bör även innebära att det inte heller är straffsanktionerat att inte bevisa att skälen till ens frånvaro faktiskt stämmer, vilket är vad din son gjort sig skyldig till när han inte skickat in sitt intyg. Jag gör därmed bedömningen att han inte kommer att dömas överhuvudtaget, just eftersom han har haft ett giltigt skäl till varför han inte dök upp på mönstringen men endast underlåtit att bevisa detta, vilket i sin tur inte är straffbart. Ärendet bör därmed läggas ner.
Detta är dock min bedömning, och hur en åklagare med mer information om omständigheterna i fallet kommer att agera kan jag dessvärre inte fullständigt förutsäga. Jag ska därför även svara på dina övriga frågor i det fall det visar sig att jag haft fel.
Kommer din son kunna göra militärtjänstgöring i framtiden?
Enligt försvarsmakten verkar det som att en prick i registret är tillräckligt för att man ska utestängas från att kunna ta värvning. Det spelar tydligen ingen roll vilket brott du är dömd för. Svaret är alltså nej.
Kommer din son kunna bli antagen till polishögskolan?
Enligt polisens hemsida är en prick i registret inte något som per automatik utesluter dig från att bli antagen till polishögskolan. Däremot gör man en säkerhetsprövning av varje kandidat där man helt enkelt prövar om personen ur säkerhetssynpunkt är lämplig för polisyrket, vilket däribland innefattar att kolla på personens brottsregister. Så huruvida man utestängs från polisyrket på grund av tidigare brottslighet verkar helt bero på vad det är för typ av brott. Jag kan därför inte ge ett säkert svar eftersom prövningen verkar vara individuell, men hans chanser kommer i vart fall inte vara utplånade.
Kommer han kunna fortsätta vara stödperson åt pojken med autism?
Jag antar att du med stödperson menar kontaktperson. Även bedömningen av om man är en lämplig kontaktperson verkar vara föremål för en individuell prövning, och också här kan brottsregister vara av relevans. Jag kan dock återigen inte ge ett säkert svar.
Vänligen