Sommarstuga samägd mellan sambor

2017-02-09 i Bodelning
FRÅGA
Hej.Jag och min sambo har separerat. Vi har ett sommarhus som nu är till försäljning.Vi äger hälften var av fastigheten men han betalade kontantinsatsen och har betalat de flesta räkningarna.Hur ska vi dela på vinsten?Vi har inga skrivna avtal oss emellan och jag är inte intresserad av vad som är snällt eller schysst, bara juridiskt korrekt.Vi har ägt huset sedan 2010.Hoppas på svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som jag förstår det hävdar du att sommarhuset är samägt, dvs att du äger 50 % och din sambo 50 %. Detta måste dock kunna styrkas, exempelvis genom att ni har upprättat ett inbördes avtal där detta tydligt framgår. Om inte du kan bevisa att sommarstugan är samägd, har du inte rätt till del av vinsten på denna grund. Den person som står på köpekontraktet och som betalat hela kontantinsatsen förväntas nämligen vara ägaren. För det fall att du på något sätt kan styrka att sommarstugan är samägd, har du givetvis rätt till hälften av vinsten vid en framtida försäljning.

Tilläggas kan att sommarstugan inte utgör samboegendom, se 7 § Sambolagen, varför den inte på den grunden kan delas i en ev. bodelning mellan er.

Hoppas det var svar på din fråga och lycka till!

Hälsningar,

Johanna Barfoed
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95757)