Solidariskt betalningsansvar för hyra

Hej, om båda skrivit på ett hyreskontrakt sen flyttar båda samtidigt. Pengarna dras från den enas konto. Men är inte båda fortfarande betalningsskyldiga?

Om man inte betalat hyran som man sa upp, för man flyttade innan uppsägningstiden vem är då betalningsskyldig om de gått till Inkasso?

Ska inte båda då få en halverad faktura var då båda står på kontraktet?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Då flera personer står på ett hyreskontrakt föreligger ett solidariskt ansvar för kontraktets skyldigheter, d.v.s. alla svarar för kontraktet "en för alla och alla för en". Det betyder att hyresvärden kan vända sig till vem som helst av hyrestagarna och kräva in hela hyresbeloppet (om betalning inte skett i tid), och den som betalar har sedan en regressrätt mot övriga hyrestagare.

För er del innebär det att hyresvärden kan kräva vem som helst av er på hela beloppet, det finns alltså inget krav på delad faktura. Den av er som betalar kommer att ha regressrätt, d.v.s. rätt att kräva in den andres hyresandel. Det samma gäller om hyresvärden väljer att sälja vidare sin fordran till ett inkassoföretag, då kan de vända sig till vem som helst av er och kräva betalning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh,

Anton OleniusRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000