Slitage i lägenhet efter hyresgäst

2017-03-07 i Hyresrätt
FRÅGA
Hejsan,Jag har hyrt ut min bostadsrätt i andra hand i 10 månader. Min hyresgäst betalade en deposition på 8500kr. I samband med utflyttning så kom han inte för att göra en besiktning av lägenheten tillsammans med mig som det stod i vårt kontrakt och går heller inte att nå honom. När jag var i lägenheten så såg jag följande skador; - trasig dusch munstycke- borrat 4 stora hål i väggen och slagit in plugg i hallen - borrat totalt sett 15 hål på 5 väggar - slitage på dörr karmen på ögonhöjds nivå - ingen flyttstädning heller Jag har fått offert på vad det kostar att åtgärda skadorna och det kommer att gå på 17.500 sek. Hur kan jag på bästa sätt kräva detta från honom?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Hyresgästen borrar hål samt övrigt slitage

När man som hyresvärd hyr ut en lägenhet får man räkna med en viss förslitning som följer av boendet. Hyresgästen ansvarar dock för skador som denne orsakar genom vårdslöshet, se jordabalken (JB) 12 kap. 24 §. Typiska exempel på skador som orsakas vårdslöst är skador på toalettstol, handfat eller krossade fönsterrutor. Skador som snarare drabbar ytskiktet på golv och väggar mm brukar hyresvärden regelmässigt få tåla, s.k. normalt slitage. När det gäller hålen i väggarna beror det mycket på hur de tillkommit om de kan utgöra normalt slitage eller inte. Det är tillåtet för en hyresgäst att sätta upp tavlor, hyllor och liknande, men att t.ex. borra en mängd hål för att sedan se vilket som passar bäst skulle sannolikt vara vårdslöst. Slitage på dörrkarmen låter för mig som en skada på ytskiktet, vilket då kan vara svårt att få ersättning för. Däremot bör du ha lättare att kräva ersättning för det trasiga duschmunstycket.

Flyttstädning och besiktning

Att hyresgästen ska flyttstäda och närvara på besiktning är inga lagstadgade skyldigheter, så båda beror på vad som står i kontraktet. Står där inget om flyttstädning kan det alltså inte krävas. Att hyresgästen inte dyker upp till besiktning tror jag inte förändrar rättsläget som sådant även om det står i kontraktet

Ett bra sätt att lösa hyrestvister på är att vända sig till hyresnämnden för medling. Det är dock ett frivilligt förfarande och du får fundera på om du tror att din hyresgäst kan ställa upp på det. Om du inte kan få hyresgästen att ge med sig är domstol det slutliga alternativet.

Jag hoppas att svaret är till hjälp.

Vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?