Slippa uppsägningtid på grund av varaktig brist vid hyra

2017-09-23 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej, vi ska säga upp vår lägenhet och har 3 månaders uppsägningstid. Vi har haft återkommande mögel under året som vi har bott här, både i badrum och sovrum. Det har tvättats bort av hyresvärden, men det kommer som sagt tillbaka. Finns det någon möjlighet att slippa uppsägningstiden på grund av detta?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyresvärdar har enligt Jordabalken (JB) 12 kap. 16 § punkt 1 ett ansvar att åtgärda skador som uppstår i hyresrätten. Om hyresvärden underlåter att göra detta kan en rad påföljder bli aktuella. Dessa påföljder stadgas i JB 12 kap. 11 §. Andra punkten i denna paragraf föreskriver att hyresgästen kan få säga upp avtalet utan uppsägningstid ifall hyresvärden efter tillsägelse och under för lång tid inte åtgärdar felet. Dock ställs ganska höga krav upp för att det ska vara uppfyllt.

Dels krävs att felet ska vara av väsentlig betydelse. Det faktum att ni har levt där normalt under ett helt år även fast problemet funnits talar emot att det skulle vara av så väsentlig betydelse att det skulle räcka för att kunna säga upp avtalet direkt. Det krävs även att hyresvärden inte åtgärdar felet, vilket er hyresvärd verkar ha gjort i det här fallet. Visserligen har det återkommit efter att hyresvärden tvättat bort det en gång. Dock har åtgärder ändå vidtagits. Möjligen hade det varit annorlunda om ni hade krävt av hyresvärden att få bort möglet permanent och denne sedan underlåtit att göra det. Att däremot först göra det gällande vid utflyttning för att vilja slippa uppsägningstiden är inte möjligt.

Hoppas att ni fick svar på er fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2009)
2021-07-25 Störiga grannar - vilka åtgärder kan vidtas?
2021-07-25 Vem ansvarar för trasig tvättmaskin i en hyresrätt
2021-07-23 Är det tillåtet att vattna krukväxter på ens balkong i ett flerbostadshus?
2021-07-17 Hyresvärdens underhållskyldighet

Alla besvarade frågor (94176)