Skyndsamt och utan onödigt dröjsmål

FRÅGA
Gäller "skyndsamt utan onödigt dröjsmål" även om det gäller ett ja eller nej på en begäran om en förvaltning i kommunen kan tänka sig att bekosta ex. hastighetsmätning i ett område?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller myndigheters skyldighet att agera "skyndsamt och utan onödigt dröjsmål" så regleras detta i 2:13 TF och är aktuellt ifråga om utlämnande av allmänna handlingar. Definitionen av en allmän handling finns i 2:3 TF och innebär en existerande handling som är framställd i skrift eller bild. Handlingen ska förvaras hos myndigheten och antingen vara inkommen eller upprättad hos myndigheten. Här omfattas alltså inte ett svar på en begäran/förfrågan som ännu inte är upprättat. I vilket fall som helst bör det inte dröja oskäligt lång tid innan du får svar, men skyndsamhetskravet gäller alltså inte på samma sätt som vid utlämnandet av allmänna handlingar.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Tryckfrihetsförordningen (TF) (140)
2021-07-28 Offentlighetsprincipen
2021-07-24 Informeras den som domen angår vid beställning av allmän handling?
2021-06-29 Vad gäller kring borttagning av uppgifter på hemsidor som Lexbase?
2021-06-15 Får en nyhetstidning ge ut information om en källa?

Alla besvarade frågor (94463)