Skyldighet för hyresgäst att städa hyresrätt vid avflyttning?

2017-11-06 i Hyresavtal
FRÅGA
Min flickvän var hyresgäst åt en tant på en gård till vi flytta ihop, och när hon flyttade ut därifrån så städade vi hyfsat med inte pedantiskt. Någon dag senare hade hyresvärden skickat en räkning på att hon tagit in städfirma till huset och skickat en räkning. Vad säger lagen? Och kontraktet nämnde inget om städning vid ytflyt. Tack så mycket.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avtalet styr skyldigheten att städa

Regler om hyresrätt finns i Jordabalken (JB) (1970:994) 12 kap. Lagen nämner ingen skyldighet för en hyresgäst att städa när hyresgästen flyttar ut. Därför brukar sådana skyldigheter intas i hyreskontraktet. Eftersom kontraktet inte nämner någon sådan skyldighet i din flickväns fall, har inte heller hyresvärden rätt att kräva ersättning.

Rättsläget kan dock bli annorlunda om din flickvän har varit så slarvig med städningen att det förorsakats skador på gården. Exempel på detta kan t.ex. mögel, ohyra och liknande som har orsakats på grund av hyresgästen har vanvårdat lägenhet (12 kap 24 § JB). Så långt verkar det dock inte ha gått i din flickväns fall.

Vägra betala en ogiltig faktura

Eftersom fakturan varken har stöd i ert avtal eller stöd enligt lag, kan din flickvän vägra att betala fakturan. Det är viktigt att hon förklarar för hyresvärden varför hon anser att den är ogiltig redan från början.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Tveka inte på att höra av dig med fler frågor!

Carl Trolle Olson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95781)