Skyldighet att betala hyra under uppsägningstid

2017-11-08 i Hyresrätt
FRÅGA
Jag har hyrt ut en lägenhet privat, det är en del av mitt hus. Vi har haft ett hyreskontrakt med en uppsägningstid på 2 månader. Hyresgästen har dock inte meddelat brister i lägenheten som lett till att den nu behöver renoveras. Jag har inte sagt upp honom, men muntligen sagt att han inte kan bo i lägenheten under tiden den görs i ordning. Detta var i slutet av september. Han har nu hittat en annan lägenhet och flyttat. Han gav mig en skriftlig uppsägning den 19/10. Han flyttade ut den 30/10. Han tänker inte betala hyran för uppsägningstiden. Min fundering är om jag har rätt att kräva honom på 2 månaders hyra.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Regler om hyresavtal återfinns i 12 kap. jordabalken (JB). Dessa regler är tvingande till hyresgästens förmån, vilket innebär att det inte går att avtala om sämre villkor för hyresgästen än vad lagen stadgar.

Om inget annat har avtalats är uppsägningstiden för hyresavtal som avser bostadslägenheter tre månader. Man kan avtala om kortare tid, dock gäller denna tid endast om det är hyrestagaren som säger upp kontraktet och alltså inte om hyresvärden gör det.

I ditt fall är det hyresgästen som har sagt upp avtalet och alltså gäller er uppsägningstid på två månader.

Hyresavtalet upphör inte att gälla förrän den dag då uppsägningstiden har löpt ut. Detta innebär att hyresgästen har en skyldighet att erlägga hyra under uppsägningstiden, detta oavsett om han eller hon väljer att bo kvar under uppsägningstiden.

Trots att din hyresgäst har flyttat ut har du alltså rätt att kräva honom på hyra under uppsägningen. Givetvis under förutsättning att ni inte har avtalat om något annat.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Mikaela Lundblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95697)