Skriva hyreskontrakt med inskränkning

2017-02-09 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hur formulerar jag hyrestiden/uppsägningstiden när jag önskar 3 månaders ömsesidig uppsägning och att kontraktet för uthyrning av del i lägenhet. Jag önskar att kontraktet skall löpa tills vidare om ingen säger upp det. Om det däremot visar sig att personen inte sköter sig och vill jag ha möjlighet att säga upp henne omedelbart för utflyttning. Hur skall jag formulera det så det låter vettigt.Lägenheten jag hyr ut är ett generationsboende som hör till min lägenhet men har egen ingång, Trinett, Toa/dusch. SKALL SKRIVA KONTRAKT IMORGON 10.00 Med vänlig hälsning Anki Sellerud
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Sverige råder avtalsfrihet innebärande att du i princip kan skriva avtalet hur du behagar. Dock är 12 kap jordabalken (s.k. hyreslagen) "tvingande" ur den synvinkeln att den inte kan försätta hyresgästen i en sämre situation än vad lagen stadgar. Det finns flertalet färdiga hyresavtal på webben att tillgå och jag rekommenderar dig att söka där. Avtal skrivs oftast bäst då de är tydliga och inte tillkrånglade. Skriv med andra ord avtalet på ett sätt som är begripligt för er båda. Eftersom jordabalken stadgar ett minimi om 3 mån uppsägningstid för löpande avtal kan du inte inskränka denna rätt, dock kan du skriva i avtalet att hen blir ex betalningsskyldig om denne förstör saker i lägenheten. Skulle det visa sig att hyresgästen stör grannar i stor omfattning (12 kap 25 §) kan hyresrätten bli förverkad enligt 12 kap 42 § 1 st 6 p JB. Att hyresrätten blir förverkad innebär att rätten att hyra bostaden upphör, och hyresvärden kan säga upp avtalet med omedelbar verkan.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Se jordabalken här här

Amanda Strömblad Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (699)
2021-07-31 Åldersgräns vid andrahandsuthyrning
2021-07-29 Kan vi säga upp hyresavtalet till en villa i förtid?
2021-07-29 Gäller en månads uppsägningstid när jag hyr en bostadsrätt?
2021-07-28 Uppsägningstid vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt

Alla besvarade frågor (94568)