Skidavgift i grundskola

FRÅGA
HejFår en grundskola ta ut 100:- i avgift för att åka skidor. Det är inte obligatoriskt och gäller endast en årskurs.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Som huvudregel gäller att grundskolan ska vara avgiftsfri, se bl.a. 2 kap 18 § regeringsformen (här) samt 7 kap 3 § (här) och 10 kap 10 § skollagen (här). Det finns emellertid vissa, i lag stadgade, undantag. Av 10 kap 11 § 1 st skollagen (här) framgår att bland annat att det får förkomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Vidare framgår av 2 st (här) att kostnader som ersätts av vårdnadshavaren på frivillig väg får förkomma i samband med skolresor och liknande aktiviteter vid enstaka tillfällen under läsåret.

Under förutsättning att det endast är vid något enstaka tillfälle, som exempelvis en friluftsdag, och föräldrarna är villiga att stå för kostnaden är det således tillåtet att ta ut avgiften.

Hoppas att du är nöjd med detta svar!

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (362)
2021-09-15 Betydelse av att skolans app äger materialet
2021-08-31 Hjälp med skolarbete
2021-08-29 Har jag rätt att ta del av betyg som utfärdats av en kommunal eller privat gymnasieskola?
2021-08-28 Jag vill anmäla min sons skola - Hur går jag tillväga?

Alla besvarade frågor (95792)