Skatt på gåva från Schweiz

FRÅGA
Min far som är 92 år och från Schweiz, men bosatt i Sverige vill skänka sina pengar till mig, hans dotter, som han har ärvt från sina släktingar där. Kan man föra över pengarna direkt till mitt konto som en gåva? Behöver pengarna beskattas, när vi inte har gåvoskatt i Sverige? Är det bättre att föra över pengarna till hans konto först och sen till mitt? Behöver någon blankett fyllas i, eller räcker det med att skriva ett brev till schweiziska banken om be om överföringen?Tacksam för svar?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som du nämner beskattas inte gåvor i Sverige (detta framgår av 8 kap 2 § inkomstskattelagen)vilket betyder att du inte kommer att beskattas för överföringen. Det har ingen betydelsen att gåvan kommer från utlandet. Vad gäller övriga frågor rekommenderar jag dig att kontakta banken i Schweiz.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Internationell skatterätt (291)
2021-07-21 Beskattning av person som ska jobba i Hong Kong
2021-07-20 Beskattning av pension vid flytt utomlands
2021-07-01 Vad är väsentlig anknytning?
2021-06-24 Kan en äga bostad i Sverige om en har skattehemvist i utlandet?

Alla besvarade frågor (94233)