Skäl för ensam vårdnad

2021-07-31 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej!Min sambo har en 8-åring från ett tidigare förhållande som bor hos oss varannan vecka.När han är hos sin pappa så sitter han bara i källaren och spelar tv-spel för att pappan inte vill hitta på något. De åkte tex inte ens och badade trots att det var över 30 grader en hel vecka. Maten han blir serverad där är nudlar, panpizza och gorbys. Vi försöker att äta hemlagat minst 5 dagar i veckan och "aktivera" honom så mycket som möjligt. Men vi märker att han får mindre och mindre ork och att han har börjat "lägga på sig".Vi misstänker även att pappan har blivit anorektisk då han rasat i vikt ner till skin och ben samt att 8-åringen aldrig ser honom äta.Kan detta vara grund för ensam vårdnad?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När föräldrar har gemensam vårdnad beslutar de tillsammans i frågor som rör barnets personliga angelägenheter (6 kap. 11, 13 §§ föräldrabalken). För att gemensam vårdnad ska fungera när föräldrarna inte bor ihop måste en förälder själv kunna bestämma i frågor som rör den dagliga omsorgen av barnet så som val av kläder, sovtider, vilken mat barnet ska äta och hur barnet ska tillbringa sin fritid.

Den ena föräldern kan inte få ensam vårdnad så länge barnet inte far illa i vardagen, att barnet får äta snabbmat och spela tv-spel när barnet är hos den ena förälder är i regel ingenting som föranleder en sådan allvarlig brist i barnets omsorg att ensam vårdnad är aktuell.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Victoria Ruzbarsky
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (860)
2021-09-03 Kan en förälders umgängesrätt stoppa den med ensam vårdnad att flytta med sitt barn?
2021-08-31 När kan man ändra vårdnad och när har man rätt till underhållsbidrag?
2021-08-31 Gemensam vårdnad när en av vårdnadshavarna flyttar utan samtycke
2021-08-25 Om pappan vill ha gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (95664)