Skada på hund som orsakats av annan hund

FRÅGA
Hej.Jag har en fråga Ang avtalsbrott. För en tid sedan blev våran hund, som var lös för tillfället, attakerad av grannens hund. Grannes hund hade öppnat dörren och sedan hoppat över staketet för att direkt attakera vår hund. Då sa ägaren till hunden att hon ska står för alla veterinärkostnader, vilket jag även har skrivet i ett sms från henne. Nu har har jag betala in försäkringen och fått tillbaka en del, men mellanskillnaden ska hon betala. Nu svarar hon inte när jag frågar om hon tänker betala. Det jag undrar är vad jag kan göra, och vad begår hon för brott? För mig handlar det om att rätt ska vara rätt.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller skador som orsakats av hundar så tillämpas lagen om tillsyn över hundar och katter. I detta fall blir 19 § i lagen aktuell, vilken säger att en skada som orsakas av en hund ska ersättas av dess ägare eller innehavare. Detta gäller även om ägaren eller innehavaren inte har orsakat skadan eller varit oaktsam. Detta kallas för strikt ansvar.

Din granne ska alltså ansvara för de skador som hennes hund har orsakat. Det är alltid bra att prata med den andra parten först och höra om denne har någon försäkring som skulle kunna täcka de skador som har uppstått, men du skriver att hon inte svarar. Du skulle, om du inte får något svar av henne, kunna föra talan om skadeståndsskyldighet vid tingsrätt.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mathilda Ekdahl
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
2Hej kära bröder och systrar. Om du behöver ett seriöst lån mellan individer eller om du har ett stort projekt och behöver finansiering är jag tillgänglig för att ge dig lån från 15000 Kr till 5.000.000 KR. Den årliga räntan är 2%. För mer information kontakta mig så blir du nöjd: E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-29 09:06
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (372)
2019-10-14 Strikt skadeståndsansvar för hundägare
2019-10-13 Om min hund orsakar skada på hennes egendom eller skadar henne eller någon annan, är jag ansvarig?
2019-10-08 Rätt till ersättning för skada en hund har orsakat
2019-10-06 Attackerad av hund - Vad har jag rätt att kräva skadestånd för?

Alla besvarade frågor (73822)