Ska samborna dela lika på huset när de separerar?

FRÅGA
Ett sambopar ska nu separera. Hon flyttade in på hans släktgård för ca 8 år sedan, (där han och hans föräldrar har ett varsitt hus.) De fick sedermera två barn tillsammans. Nu flyttar hon. Han står som ensam ägare på sin del av gården och han srtår själv för alla lån på fastigheten. Han har ägt fastigheten länge innan hon flyttade in.Har hon ändå rätt till ersättning för "sin del" av huset vid en bodelning? (Så som hon skulle haft om de skaffat en bostad tillsammans).Om så skulle vara fallet skulle både han och hans föräldrar vara tvugna att sälja, då han inte har råd att belåna fastigheten ytterligare.Tack på förhand för svar!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Reglerna om samboförhållanden finns i Sambolagen (SL).

När ett samboförhållande upphör kan någon av samborna begära en bodelning. I en bodelning ska sambornas så kallade samboegendom ingå (SL 8§ 1st). Sambornas gemensamma bostad är samboegendom om den har införskaffats för gemensam användning (SL 3§). Det finns alltså ett krav på att huset ska ha köpts för att samborna ska bo i det tillsammans. Du skriver att han har ägt fastigheten länge innan hon flyttade in. Eftersom det inte införskaffades för gemensam användning ska det alltså inte ingå i en bodelning.

Jag hoppas du fick svar på dina frågor!

Med vänlig hälsning,

Emelie Lövgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2996)
2021-09-16 Ingår pengar i en sambodelning?
2021-09-15 Kan man jämka ett föravtal i en samborelation?
2021-09-12 Vad händer med hyresrätten om vi går isär?
2021-09-12 Tvinga ex sambo att sälja bostad efter tre år?

Alla besvarade frågor (95665)