Ska någon gåvoskatt betalas när gåva ges från en person bosatt i Finland till en person bosatt i Sverige?

2019-03-17 i Gåva
FRÅGA
Hej,Min mor som bor på Åland vill ge mig en penninggåva. Hur går det till och blir det någon gåvoskatt i Finland eller i Sverige?Vänligen
SVAR

Hej och stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hur ser det ut i Sverige?

I Sverige togs gåvoskatten bort år 2005. Det innebär att mottagandet av gåvan inte kommer att beskattas av den svenska staten över huvud taget.

Hur ser det ut i Finland?

I Finland gäller att gåvor medföljs av en plikt att skatta då gåvomottagaren eller gåvogivaren är bosatt i Finland och gåvan överstiger 5000 euro, se Finlands lag om skatt på arv och gåva 18-19 §. Om gåvan kommer att beskattas eller inte beror helt enkelt på om värdet av gåvan överstiger 5000 euro.

Överlämnandet av gåvan sker förslagsvis genom att du och din mamma tillsammans upprättar ett gåvobrev. Detta kan ni enkelt göra genom Lawlines avtalstjänst där du hittar en färdig mall för gåvobrev. I och med att gåvoskatt är en företeelse som inte finns i Sverige så har jag dessvärre inte superkoll på hur och när skatten ska betalas. Jag rekommenderar därför dig och din mamma att ta kontakt med hennes bank eller motsvarande Skatteverket i Finland för att ta reda på hur detta ska gå till mer exakt. Jag hoppas trots allt du har fått din fråga någorlunda besvarad!

Vänliga hälsningar,

Amanda Kinnander
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (539)
2019-06-18 Avbruten förlovning, vem behåller ringarna?
2019-06-16 Kan förälder ta ifrån en gåva från sitt barn?
2019-06-10 Hur kan man använda Lawlines avtalsrobot för att överlämna egendom mellan makar?
2019-06-09 Finns det krav på gåvobrev vid gåva av lös egendom?

Alla besvarade frågor (69997)