Ska man betala skatt på återbetald överhyra och ränta?

2017-06-15 i Kapitalvinstskatt
FRÅGA
Hej! Hyresnämnden (och efter överklagande hovrätten) har beslutat att min tidigare hyresvärd pga oskälig hög hyra ska återbetala ett visst belopp + ränta enl. räntelagen. Min fråga är: Behövs något av detta skattas? Är även räntan i "återbetalning av hyra" skattefri? Tack på förhand!
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Man betalar skatt på inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital (se inkomstskattelagen 1 kap 3 §). Den återbetalda hyran är ingen inkomst utan det är dina egna pengar som du får tillbaka. Därför behöver du inte skatta på dem.

Däremot är räntan du får en inkomst som du har fått av ditt kapital (pengarna), det ska du betala skatt på (se inkomstskattelag 42 kap. 1 §). Skatten på kapitalinkomster är 30 % (se inkomstskattelag 65 kap. 7 §). Det ska tilläggas att skatten betalas på kapitalvinster minus kapitalförluster, så om du har någon kapitalförlust under året så ska de dras av på vinsten (se inkomstskattelag 42 kap. 1 § 2 st.).

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kapitalvinstskatt (371)
2021-06-11 Skattskyldighet vid överföring av kapitalvinst via vän
2021-06-03 Hur mycket betalar jag i skatt vid försäljning av en lägenhet jag erhållit genom arv?
2021-06-01 Skatta vid försäljning av häst?
2021-05-27 Beräkning av skatt vid vinst av bostadsrättsförsäljning

Alla besvarade frågor (94256)