Ska makes fonder ingå i bodelning vid skilsmässa?

2017-05-19 i Bodelning
FRÅGA
Jag och mitt ex ska göra en bodelning efter våran skilsmässa. Kommer även mina fonder som jag hade innan vi gifte oss räknas in i mina tillgångar?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om vad som gäller bodelning i samband med skilsmässa finns i äktenskapsbalken (ÄktB). I bodelningen ska egendom som är s.k. giftorättsgods ingå (10 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgodset utgörs av all egendom som inte är enskild egendom. Egendom kan vara enskild på grund av äktenskapsförord eller genom villkor i gåva eller testamente (7 kap. 2 § ÄktB).

Svaret på din fråga om fonderna är en sådan tillgång som ska ingå i bodelningen är alltså beroende på om fonderna är giftorättsgods eller enskild egendom. Det framgår inte av din fråga om ni har ett äktenskapsförord. I ett äktenskapsförord kan exempelvis föreskrivas att all egendom ska vara makes enskild eller så pekas viss specifik egendom ut som ska vara ägarens enskilda. På detta sätt kan alltså dina fonder vara sin enskilda egendom och är de det ska de inte ingå i bodelningen.

Är det så att ni saknar äktenskapsförord och du inte heller har fått fonderna genom gåva eller testamente från någon annan än ditt ex med villkoret att de ska vara din enskilda egendom så är fonderna att anse som giftorättsgods. Fonderna ska således ska ses som en av dina tillgångar som ska ingå i bodelningen, trots att du ägde dessa redan innan äktenskapets ingående.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Cecilia Lenman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95740)