FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTÖvrigt30/06/2018

Ska makens skulder avräknas innan fördelningen av en försäljningsvinst?

Vår mamma gick bort tidigare i år(vi är 3 syskon). Hon var gift med en man som inte är vår pappa. Vår mamma ärvde en bostadsrätt efter sin mamma och nu måste vi sälja den pga av att hon har stora skulder och pantsatt lägenheten. Hennes make har tackat nej att utnjyttja paragraf 12:2. Vi har haft en jurist inkopplad och bouppteckningen är klar. Nu till min fråga; när vi nu säljer lägenheten och ska betala hennes skulderna, kan hennes make räkna in sina skulder innan vi delar upp vinsten på oss fyra(maken och 3 syskon), efter skatt och övriga avgifter är borträknade?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Bestämmelser om äktenskap återfinns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Äktenskapet påverkar inte äganderätten hos makarnas egendom om inte det är samägt. Man behåller alltså fortfarande sitt enskilda ansvar över sina egendomar och skulder (1 kap. 3 § ÄktB). Din mammas personliga skulder kommer inte gå över på din make i och med äktenskapet och vice versa. En make kan alltså aldrig bli skyldig att betala den andres skulder. Man behåller sitt personliga ansvar och andelen som man bidrar med till bodelningen minskar istället. Avräkning av din mammas makes skulder ska ske innan bodelningen.

Eftersom att jag inte vet vilket led försäljningen av bostadsrätten är i , innan eller efter bodelning, så kan jag inte fullt ut besvara frågan.

Hoppas du fick vägledning och du är välkommen att återkomma till oss om du har ytterligare funderingar!

Vänligen,

Ikram AsryRådgivare
Hittade du inte det du sökte?