Ska livförsäkringsbeloppet även fördelas till halvsyskon?

FRÅGA
Hej! Min fråga är:Jag har två bröder som har samma pappa som mig men inte samma mamma(halvbröder). De avstod sin arvsrätt när pappa dog ( Han dog först). Sen hade mamma en dotter(halvsyster) när hon träffade min pappa. Sen fick min mamma och pappa 3 barn (2 flickor varav jag är en och en pojke) (Helsyskon). Nu när mamma dog så fick vi 3 helsyskon utbetalt en livförsäkring på 2.000:- var. Nu undrar jag: Skall de pengarna fördelas mellan alla syskonen (även mina halvbröder trots att det inte var deras mamma? I testamentet står det att mammas och pappas sista vilja var att mamma skulle få bo kvar i fastigheten tills hon dog. Sen skulle arvet fördelas mellan alla syskonen( både hel och halvsyskon) Alltså borde väl mammas livförsäkring slås ihop och fördelas till alla.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att ett livförsäkringsbelopp inte ska ingå i den avlidnes kvarlåtenskap om det finns ett förordnande om förmånstagare, alltså om det är särskilt skrivet i försäkringen vem som ska få pengarna från försäkringen. (Försäkringsavtalslagen 14 kap. 7 § första stycket)

Är en eller flera personer insatta i försäkringen som förmånstagare ska beloppet alltså tilldelas dessa direkt och inte ingå i kvarlåtenskapen. Är det inte angett vem den avlidne ville ha som förmånstagare innehåller försäkringar ofta ett generellt förordnande enligt vilket beloppet vanligast tilldelas make/sambo eller annars arvsberättigade barn, även i detta fall ska beloppet utbetalas direkt.

För att få veta exakt vad som gäller angående förmånstagare i din mammas livförsäkring rekommenderar jag dig att vända dig till försäkringsbolaget. Men troligtvis är ni tre helsyskon förmånstagare och har fått beloppet korrekt utbetalat. Finns ett förordnande i försäkringen gäller detta trots att alla barn ska dela lika på arvet enligt testamentet.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (949)
2021-08-01 Jag är god man åt min farbror, hur påverkas jag rent arvsmässigt?
2021-07-31 Hur kan man göra för att makens barn ska ärva så lite som möjligt?
2021-07-31 Vilket lands lag ska tillämpas på arv?
2021-07-28 Kan man skilja en boutredningsman från sitt uppdrag?

Alla besvarade frågor (94564)