Ska jag betala arvsskatt i Danmark?

2017-11-05 i Arvsskatt
FRÅGA
Hej,Jeg er født i Danmark men har boet i Sverige i 40 år,jeg ejer ingenting/ingen tilgang i Danmark.Skal jeg betale boavgift i Danmark om jeg arver fra et dødsbo i Danmark.Venlig hilsen
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Sverige och Danmark är medlemmar i den Europeiska Unionen (EU). Mot bakgrund av detta är Europaparlamentets och rådets förordning nr 650/2012 tillämplig på din fråga. Förordning nr 650/2012 behandlar nämligen successions/arvsfrågor mellan länder som är medlemmar i EU. Enligt artikel 21 (sida 14 i dokumentet) i denna förordning ska lagstiftningen i det land där arvlåtaren har sin hemvist vara den som tillämpas vid successionen. (Det er loven i den medlemsstat, hvor den afdøde havde sit sædvanlige opholdssted på dødstidspunktet, der skal anvendes på hele arven, artikel 21).

Av din fråga framgår det att den avlidne verkar ha sin hemvist i danmark, vilket innebär att dansk lagstiftning ska tillämpas. I danmark betalar man arvsskatt. Detta innebär att du kan komma att behöva betala arvskatt i danmark. (Om den afdøde havde sit sædvanlige opholdssted på dødstidspunktet i danmark skal du betale boavgift i danmark).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskatt (116)
2021-07-08 Arv och beskattning
2021-05-30 Blir ett kusinbarn beskattad på grund av arv på en del av fastighet?
2021-05-05 Är arvsskatten en avdragsgill anskaffningskostnad?
2021-04-26 Ska man betala skatt i Sverige på arv från utlandet?

Alla besvarade frågor (95785)