Ska huset dela lika vid bodelning trots pengar som har placerats i bostaden?

FRÅGA
HejVi är sambopar idag och ska flytta isär. Vi har idag ett hus värderat till 5500000. Vi står 50% på lånen. För ca 8 år sedan skjöt min svärfar on 1,5 miljoner i villan utan skrivna papper. När bodelning ska ske jur ska vi tänka då, har jag rätt till 50% av villans värde ändå? Jag har inte skrivit på några papper och pengarna har gått till boende.Det kommer bli diskussion om detta. Vi har sedan han skjöt in dessa pengar köpt och bytt hus 2 ggr, så det är inte det senaste huset som det gäller. Hur ser bodelning i övrigt ut vad gäller renovering och ökat husvärde då jag genom åren gjort väldigt mycket.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln vid bodelningen är att sambos delar lika på samboegendomen, vilket är både gemensamma bostaden och bohaget. Jag utgår ifrån att er bostad är samboegendom då ni verkar ha förvärvat bostaden för att bo där tillsammans. (3 § sambolagen). Pengar räknas generellt inte in som samboegendom och ska inte delas, däremot är det lite annorlunda när pengarna har satts in i en gemensam bostad, då anser man att det går över till att vara samboegendom i och med att egendomen i sig är bostaden och inte längre rena pengar.

Är det däremot så att pengarna din svärfar sköt in i bostaden var menat som en gåva och det finns skrivet ett gåvobrev till din sambo där det framgår att det var enskild egendom har din sambo rätt att få ut dessa pengar som enskild egendom. Finns det inget skrivet om enskild egendom eller något samboavtal som har reglerat pengar som är insatta i huset i form av renovering ska ni dela lika på ert boende.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mathilda Wihlborg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2997)
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?
2021-09-16 Ingår pengar i en sambodelning?
2021-09-15 Kan man jämka ett föravtal i en samborelation?
2021-09-12 Vad händer med hyresrätten om vi går isär?

Alla besvarade frågor (95697)