Ska gemensamma skulder, som står på en make, delas lika mellan makarna vid skilsmässa?
Skulder som står på den ene makan som båda har gjort tillsammans. Ska väl delas upp vid skilsmässa? Och hur fördelas det? Den makan som har skulderna har ingen inkomst men det har maken!
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Vid en eventuell skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan dem i en bodelning (9 kap 1 § ÄktB). I en bodelning ska makarnas giftorättsgods ingå (10 kap 1 § ÄktB). All egendom som inte är enskild egendom ska anses vara giftorättsgods (7 kap 1 § ÄktB). Egendom kan bland annat göras enskild genom äktenskapsförord eller testamente.
Detta innebär att båda makar lägger samman sitt giftorättsgods, all egendom som inte har gjort till enskild alltså. När man har gjort detta ska man dra av alla sina skulder (11 kap 3 § ÄktB). Den summa som sedan återstår är det som ska gå till bodelning. Man lägger där samman båda makars egendomar och delar detta lika mellan dem.
Det är bara skulder som inte är hänförliga till enskild egendom som får räknas med i bodelningen. Alla skulder som "har att göra med" eller är nära sammankopplad med ens enskilda egendom ska alltså inte ingå. Om exempelvis en make äger en båt som har gjorts till enskild egendom genom äktenskapsförord och hen har tagit lån för att renovera denna båt ska lånet inte tas upp som en skuld vid bodelningen. Den make som har lånet får helt enkelt behålla det på "sin sida". Alla skulder som inte går att hänföra till enskild egendom ska dock tas upp till bodelningen som sagt, utgångspunkten är att allt ska ingå.
Exempel
Anna och Erik har varit gifta men ska nu skilja sig. Anna har 150 000 i giftorättsgods och inga skulder. Erik har 50 000 i giftorättsgods och -100 000 kr i skulder (50 000 kr - 100 000 kr = totalt -50 000 kr i skulder).
Annas 150 000 kr läggs samman med Eriks skuld på -50 000 kr i bodelningen. Detta blir totalt 100 000 kr som ska delas lika mellan dem i en bodelning. Anna och Erik får alltså 50 000 kr var. Anna som i dagsläget har 150 000 kr måste betala 100 000 kr till Erik för att det ska bli jämnt.
Sammanfattningsvis ska allt giftorättsgods och alla skulder (som inte hänför sig till enskild egendom) tas upp vid en bodelning. Detta delar man sedan lika mellan makarna. Det spelar ingen roll vem som står på skulderna, förutom att en av parterna kommer att få "köpa ut" den andre för att det ska bli lika mellan dem när uträkningen har gjorts.
Hoppas att du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning