Ska fastighet som förvärvats med medel från arv ingå i bodelning?

2017-10-17 i Bodelning
FRÅGA
Hej! Jag är mitt uppe i en bodelning från min ex-make, som jag varit gift med i 20 år. I "boet" finns en affärsfastighet som drivs och ägs som enskild firma i makens namn. Har jag rätt till halva fastigheten, eller inte? Min ex-make hävdar att han har använt pengar från ett arv när den inköptes och därför har jag inte rätt till den. Stämmer det? Vi har inget äktenskapsförord skrivet.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler för vad som ska ingå i en bodelning återfinns i äktenskapsbalken. Enligt 7 kapitlet 1 § ska all egendom som inte är enskild egendom räknas som giftorättsgods och därmed enligt 10 kapitlet 1 § ingå i bodelningen. Utgångspunkten är således att din ex-makes fastighet ska ingå i er bodelning.

Din ex-make har invänt att han förvärvat fastigheten med pengar han fått genom ett arv. Det finns ingen generell regel som säger att arvegods inte ska ingå i en bodelning. Däremot gäller enligt 7 kapitlet 2 § punkt 4 att egendom som en make ärvt genom arv under förbehåll att denna ska vara makens enskilda inte ska ingå i bodelningen. Står det således i testamentet att arvet ska vara din ex-makes enskilda egendom ska arvet inte ingå i bodelningen. Ett "vanligt" arv utan ett sådant förbehåll är däremot giftorättsgods.

Enligt 7 kapitlet 2 § punkt 6 ska egendom som trätt istället för ett arv som utgör enskild egendom också utgöra enskild egendom. Det betyder att om din ex-make kan visa att arvet utgör enskild egendom enligt ovanstående stycke och dessutom visa att det är dessa pengar som använts vid förvärvet av fastigheten ska fastigheten inte ingå i bodelningen.

I alla andra fall utgör fastigheten giftorättsgods och ska således ingå i bodelningen.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95725)