Ska ett hus som är köpt för pengar som är enskild egendom ingå vid bodelning?

2017-10-13 i Bodelning
FRÅGA
Min make fick ett arv som var enskild egendom, för pengarna köpte vi ett hus i Italien som vi båda står som ägare på sedan 4 år. Vi ska nu separera och min make hävdar att han nu kan avskriva mig rätten till huset och överta eller sälja det och själv behålla hus eller vinst som egen egendom? Stämmer det eller äger jag fortfarande rätten till hälften då jag ju även står med som ägare av det i kontraktet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Eftersom din make har fått ett arv som ska räknas som enskild egendom, så räknas även de saker som din make köper för den enskilda egendomen som just enskild egendom, (7 kapitlet 2 § Äktenskapsbalken) (ÄktB). När ni separerar kommer bodelning att ske, vilket innebär att den egendom som ni har som räknas som giftorättsgods kommer delas lika mellan er (9 kapitlet 1 § ÄktB). Giftorättsgods är allt som inte räknas som enskild egendom (7 kapitlet 1 § ÄktB). Alltså räknas inte huset som giftorättsgods, eftersom det är enskild egendom. Det är bara giftorättsgods som ska ingå i bodelningen (10 kapitlet 1 § ÄktB), vilket dessvärre innebär att du inte har rätt till halva värdet av huset trots att du står som ägare. Eftersom huset anses vara enskild egendom har din make även rätt att fritt förfoga över huset. Tyvärr stämmer alltså det din make säger.

Hoppas att du fick hjälp med din fråga!

Vänliga hälsningar

Josefine Björling
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2870)
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen
2021-09-16 Vilken tidpunkt ska användas för värdering av bostad vid en bodelning?
2021-09-15 Bodelning vid separat ekonomi?

Alla besvarade frågor (95697)