Ska en gemensam fastighet förvärvad med enskild egendom ingå i en bodelning?

2017-04-15 i Bodelning
FRÅGA
I vårt äktenskapsförordet står det "avkastningen av försäljning av bostadsrätt skall anses vara enskild egendom". Denna avkastning användes senare vid köp av gemensam fastighet. Skall dessa pengar ingå i en bodelning eller skall de fortfarande anses som enskild egendom?Tack för en mycket informativ hemsida!P
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avkastningen är enskild egendom enligt 7kap. 2§ 1p. Äktenskapsbalken eftersom det framgår av ert äktenskapsförord. Enligt 7kap. 2§ 6p. Äktenskapsbalken ska egendom som trätt istället för egendom som är enskild anses vara enskild egendom. Den gemensamma bostaden är således att se som enskild egendom eftersom den är förvärvad med enskild egendom och därmed trätt i stället för enskild egendom.

Vad som ska ingå i en bodelning framgår av 10kap. 1§ Äktenskapsbalken, bestämmelsen stadgar att makarnas giftorättsgods ska ingå i bodelningen. Motsatsvis framgår alltså att enskild egendom inte ska ingå i en bodelning. Eftersom fastigheten är att anse som enskild ska den alltså inte ingå i en bodelning.

Hoppas du fick svar på din fråga!

MVH

Gustav Wahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2829)
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning

Alla besvarade frågor (94270)