Ska arv ingå i bodelningen?

2019-06-30 i Bodelning
FRÅGA
Har min föra detta man rätt att della med mig mark som jag har arvet efter min pappa inan jag gifte mig
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid en skilsmässa ska som huvudregel allt ses som giftorättsgods och delas lika mellan makarna. I vissa fall kan däremot egendom vara enskild och då ska den inte beaktas när man delas upp alla tillgångar. Har man tidigare fått ett arv ska det normalt ingå i bodelningen. Se främst 7 kap. 1-2 §§ ÄB.

Däremot finns det undantag från huvudregeln och det är att om man har fått arv genom testamente med villkoret att arvet ska vara enskilt. Mitt tips till dig är därför att ta reda på vad som står i testamentet. Står det där att marken du fått av din pappa genom arv ska vara enskild behöver du inte dela den med din man. Om det däremot inte står något i testamentet om att marken ska vara din enskilda egendom ska den delas med din man.

Hälsningar

Daniela Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå146 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 22:37
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2297)
2019-09-16 Kan vi återta bodelning som gjorts under äktenskapet?
2019-09-16 Mitt ex vill varken köpa eller sälja vårt fritidshus
2019-09-15 Ingår de saker som jag har köpt sedan min flytt i en eventuell bodelning?
2019-09-15 Fråga om bodelning och giftorättsgods respektive enskild egendom

Alla besvarade frågor (72856)