Sjukskrivning under uppsägningstid

2020-10-24 i Sjuk
FRÅGA
Hej Jag har sagt upp mig och det är 20 dagar kvar av min uppsägningstid men jg mår psykiskt dåligt och kan ej jobba. Vad händer nu? Pausas min uppsägningstid? När jag var hos läkten så vägrade han ge intyg pga att man kan vara hemma för rådande omständigheter utan att behöva ha intyg. Men om jag ej kan fixa någon intyg. Vad händer då? Jag vill verkligen ej tillbaka jag bryr mig ej om pengarna.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det din läkare nämnde angående att ett intyg inte behövs stämmer. På grund av den rådande situationen kring covid-19 har kravet på läkarintyg slopats. Detta gäller till den 31 december 2020. Det slopade läkarintyget gäller de första 14 dagarna och omfattar alla sjukdomar, dvs inte enbart covid-19. Under den perioden betalas sjuklön. Försäkringskassan har även beslutat att inte kräva läkarintyg under de tre första veckorna, dvs till och med dag 21. Dock återgår reglerna för krav på läkarintyg till att gälla från dag 15 från och med 1 november 2020. Om den första sjukdagen är innan 1 november 2020 avvaktar Försäkringskassan med att begära in läkarintyg mellan dag 15 och 21. Därmed bör du kunna få sjukpenning för de resterande dagarna också.

Detta innebär inte att din uppsägningstid pausas. Efter dessa 20 dagar har du ingen skyldighet att återgå till arbetet. Arbetsgivaren kan dock fortfarande begära att du lämnar en skriftlig försäkran enligt 9 § sjuklönelagen men utöver detta behöver du inte vara orolig över att bli betalningsskyldig eller behöva återgå till arbetet så länge som du sjukanmäler dig. Lycka till och jag hoppas att du mår bättre!

Vänliga hälsningar,

Marina Alsayegh
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sjuk (211)
2021-06-10 Har jag som timanställd rätt till sjuklön om jag blir sjuk på inbokade arbetspass?
2021-04-24 Får arbetsgivaren dra av karensavdrag vid återinsjuknande?
2021-03-17 Kan jag som arbetsgivare kräva läkarintyg?
2021-02-28 Har man rätt till sjuklön som tim-/behovsanställd?

Alla besvarade frågor (93217)