Semesterlön i kollektivavtal

FRÅGA
Hej !Jag arbetar på ett bageri. Det gäller angående min semesterlön..Jag trodde att semesterlönen var 13,2% av vad du har tjänat under intjänande året. Men enligt ekonomiansvarig så är det ett avtalat belopp från facket som du får. Han hänvisar till 13,2% är om man har utbetalt pengar på varje lön. Då räknas samtliga inkomster.Stämmer detta ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

I detta fall tillämpas semesterlagen då den innehåller bestämmelser kring semesterlöner. I lagens 16 a paragraf framgår huruvida semesterlönen ska beräknas. Men lagens 2 a paragraf menar på att viss del av lagen är semidispositiv. Att lagen är semidispositiv innebär att lagen kan avtalas bort genom kollektivavtal som företaget har ingått. Paragrafen kring semesterlöneberäkning är semidispositiv och därför är det alltså okej att företaget genom avtal har andra bestämmelser än vad som följer av lag. Jag antar nu att det fack du nämner är arbetsorganisationen företaget valt att sluta sitt kollektivavtal med.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Semester och semesterersättning (363)
2021-07-26 Kan semesterersättningen vara inräknad i lönen?
2021-07-20 Kan arbetsgivaren neka när jag vill ta ut mina semesterdagar?
2021-07-12 Har jag rätt att ta ut semesterdagar under min provanställning?
2021-06-24 Är man skyldig att svara i telefon när chefen ringer under semestern?

Alla besvarade frågor (94275)