Semesterersättning vid timanställning

FRÅGA
Hej! Nu är det så att jag är 17 år och ska sommarjobba för första gången. Då jag frågade hur det låg till med semesterersättningen svarade min arbetsgivare att man inte får någon semesterersättning om man är timmanställd... Jag har svårt att tro på detta och vill bara kolla innan jag drar igång en diskussion med henne... Inte heller kan de säga att semesterersättningen är "inbakad" i timlönen väl? Jag ska jobba 3 veckor och 8 h om dagen. Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Semesterersättning ska alltid utgå om man som arbetstagare inte tar ut några semesterdagar, oavsett om du är timanställd eller tillsvidareanställd. Enligt semesterlagen ska semestersättningen utgöras av minst 12 %, utöver din lön, se 16 b § och 28 § semesterlagen.

Gällande rätten att "baka" in semesterersättningen i lönen så kan man säga att som utgångspunkt har arbetsgivaren rätt att göra så. Dock så måste det tydligt framgå vad som är lön och vad som är semesterersättning. Arbetsgivaren måste då märka ut på lönespecifikationen vilket som är lön och vilket som är semesterersättning.

Hoppas detta var svar på din fråga och lycka till på ditt sommarjobb! Om du har ytterligare frågor är du välkommen att lämna en kommentar här under, eller ställa en ny fråga.

Med vänliga hälsning,

Zorba Hållsten
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Semester och semesterersättning (310)
2020-06-24 Hur lång semester har jag rätt till som nyanställd?
2020-06-22 Har pensionär rätt till semesterersättning vid timanställning?
2020-06-15 Jag är timanställd och får ingen semesterersättning, vad ska jag göra?
2020-06-12 Avbryta semester vid sjukdom

Alla besvarade frågor (81751)