FrågaFAMILJERÄTTBodelning14/08/2018

Sambos/makes/barns rättigheter gällande arv och bodelning vid förhållandes upphörande

Hej! Om en man äger ett hus och en ny sambo flyttar in. Mannen väljer sedan att sälja huset o köpa nytt. Han har betalat allt och äger allt själv men dom flyttar in i nya huset tillsammans.

Har kvinnan någon rätt till huset vid en senare bodelning/skilsmässa?

Hur blir det om mannen skulle avlida med arv för barn, har kvinnan nån rätt i det skedet eller ärver barnen allt?

Vilka rättigheter barnen har som arvtagare till huset och vad kvinnan/sambon har för rättigheter.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna angående samboskap och äktenskap finns i Sambolagen (SamboL) respektive Äktenskapsbalken (ÄktB). För att svara på din fråga gällande arv tittar vi istället i Ärvdabalken (ÄB).

Svaret skiljer sig något beroende på om kvinnan och mannen är gifta eller enbart sambor. Eftersom du nämner skilsmässa i din fråga (vilket endast sker i samband med äktenskap), kommer jag förklara vad som gäller vid bodelning både när ett samboförhållande och ett äktenskap tar slut. Därefter går jag in på reglerna kring arv.

Bodelning – får kvinnan del i huset?

Samboförhållande
För bodelning i ett samboförhållande krävs att någon av samborna begär det inom ett år från det att samboförhållandet upphörde (8 § SamboL). Det krävs alltså en aktiv handling. Ett samboförhållande upphör om någon av samborna gifter sig, avlider eller om de flyttar isär (2 § SamboL).

Om någon av samborna begär bodelning, ska samboegendom fördelas mellan dem (8 § SamboL). Samboegendom är gemensam bostad eller gemensamt bohag (möbler, hushållsmaskiner etc.) som skaffades i syfte att användas gemensamt (3 § SamboL).

Det nya huset verkar ha köpts för att mannen och kvinnan ska bo i det tillsammans. Det är därför samboegendom och ska ingå vid en eventuell bodelning. Detta gäller trots att mannen betalat hela summan för huset.

Sambor kan upprätta ett så kallat samboavtal genom vilket viss egendom undantas från bodelningen (9 § SamboL). Om kvinnan och mannen i frågan har avtalat om att huset inte ska ingå i bodelningen, är det vad som gäller trots ovan nämnda regler.

Sammanfattningsvis har alltså kvinnan rätt till en del av huset om samboförhållandet upphör, förutsatt att bodelning begärs och att det inte finns ett samboavtal som anger annat.

Äktenskap
Vid en skilsmässa måste bodelning göras om det finns egendom att fördela (9 kap 1 § ÄktB). Bodelning är alltså inte frivilligt för makar så som för sambor.

Vid en bodelning ska giftorättsgods fördelas mellan makarna (10 kap 1 § ÄktB). All egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom (7 kap 1 § ÄktB). Egendom kan göras enskild genom till exempel äktenskapsförord eller testamente (7 kap 2 § ÄktB). Det nya huset är alltså giftorättsgods och ska ingå i en bodelning, förutsatt att det inte gjorts till enskild egendom genom äktenskapsförord.

Sannolikt ska alltså kvinnan ha del i huset även vid bodelning i anledning av skilsmässa.

Arv – vilken rätt har kvinnan och barnen om mannen avlider?

Samboförhållande
Om kvinnan och mannen inte är gifta, det vill säga bara sambor, har kvinnan ingen rätt enligt lag att ärva honom (2 kap 4 § ÄB). Barnen är de som har först rätt till hans arv och som därmed kommer ärva allt (2 kap 1 § ÄB).

Det finns dock en möjlighet för kvinnan att ärva mannen; om det upprättats ett inbördes testamente mellan dem. Trots ett eventuellt testamente kan barnen dock inte göras helt arvlösa. De har alltid rätt till en viss del av sin förälders kvarlåtenskap (den egendom mannen efterlämnar). Denna del kallas laglott och utgörs av hälften av arvslotten (7 kap 1 § ÄB). Jag förtydligar med ett exempel:

Om kvinnan begär bodelning vid mannens död, får hon hälften av samboegendomen (efter avdrag för eventuella skulder). Andra hälften utgör mannens kvarlåtenskap vilken ska fördelas mellan arvingar och testamentstagare. I första hand ska barnen ärva hela kvarlåtenskapen, det är deras arvslott. Om mannen testamenterat hela kvarlåtenskapen till kvinnan, kommer barnen ändå ha rätt till sin laglott vilken är halva arvslotten. Om arvslotten är halva huset, är laglotten ¼ av huset.

Äktenskap
Om kvinnan och mannen är gifta när mannen avlider, gäller som huvudregel att kvinnan ärver honom före gemensamma barn (3 kap 1 § ÄB). Om barnen är gemensamma kommer de i så fall ha efterarvsrätt i kvinnans bo, vilket innebär att de får ut arvet efter sin pappa när mamman avlider (3 kap 2 § ÄB).

Om barnen inte är gemensamma, utan enbart mannens (så kallade särkullbarn), har de dock rätt att direkt få ut sin arvslott vilken är hela kvarlåtenskapen (3 kap 1 § ÄB). Om mannen testamenterat all egendom till kvinnan, har barnen ändå rätt att få sin laglott (det vill säga halva arvslotten) om de begär den (7 kap 1 och 3 § ÄB).

Kvinnan har dock alltid, i egenskap av efterlevande maka, rätt att få en så stor andel ur kvarlåtenskapen att hon tillsammans med sina egna tillgångar innehar egendom till ett värde av fyra prisbasbelopp (klicka här för prisbasbeloppet 2018). Detta gäller även om det skulle inkräkta på barnens laglotter. Den så kallade prisbasbeloppsregeln går alltså före särkullbarns rätt till sina laglotter.

Sammanfattning
Huset ska ingå i en bodelning både i anledning av att ett samboförhållande upphör och skilsmässa (med reservation för samboavtal eller äktenskapsförord). Kvinnan har alltså rätt till en del av huset.

Om kvinnan och mannen är sambor, har barnen först rätt till mannens hela arv. För att kvinnan då ska ärva krävs att mannen testamenterat egendom till henne. Barnen har dock alltid rätt till sin laglott. Om de var gifta gäller istället att kvinnan ärver före gemensamma barn men inte före särkullbarn; särkullbarn kan direkt begära ut sin arvslott eller laglott (beroende på eventuellt testamente).

Hoppas du fick svar på din fråga! Har du fler funderingar är du varm välkommen att höra av dig här igen eller att kontakta någon av våra jurister på Lawline.

Med vänliga hälsningar

Julia AmundssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000