Samboskap och samboegendom

FRÅGA
Jag och min särbo planerar att flytta ihop i hans bostadsrätt. Jag avser köpa halva bostadsrätten av honom till marknadspris. Gäller sambolagen ?
SVAR

Hej och välkommen till Lawline!

Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll, Sambolagen 1§. Kravet på stadigvarande uppfylls i regel då man bott ihop i sex månader. Samboskap kan dock uppstå tidigare om man gör stora ekonomiska investeringar ihop, eller alternativt skriver samboavtal. Att du köper halva bostadsrätten kan definitivt som en sådan ekonomisk investering som visar på att avsikten är att ni stadigvarande ska bo ihop. Ni kommer därmed, med största sannolikhet ses som sambos.

För att bostadsrätten ska anses som samboegendom, och därmed delas på vid en eventuell bodelning, krävs att bostadsrätten är förvärvad för gemensam användning, Sambolagen 3§. Vid det fall att bostadsrätten är köpt innan ni blev sambor, vilket föreligger i fallet, kommer denna inte att anses som samboegendom.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2960)
2021-07-25 Sambos gemensamma husdjur vid separation
2021-07-24 Kan en bostad vara sambornas gemensamma även om jag har betalat för den själv?
2021-07-23 Hur länge får efterlevande sambo bo kvar i bostaden efter att den gått i arv?
2021-07-22 Har sambo rätt till hälften av huset vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94218)