Sambos rätt till bostaden vid separation när denne fått halva bostaden i gåva

2017-10-30 i Bodelning
FRÅGA
HejJag och min sambo ska separera efter 3 år, för ca 1-1,5 år sedan fick jag halva huset i gåva och vi fick det registrerat med gåvo brevet medskickat i original, min sambo har haft huset i ca 25 år. Jag står även för halva lånet, vi har inte skrivit något samboavtal men bohaget är mitt sen innan.Vad gäller vid försäljningen, löser man alla lånen man står för gemensamt och delar man resten. Jag har inte tänkt göra anspråk på vinsten men vill veta vad som gäller.MVH
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid bodelning vid sambors separation är det bara bostad och bohag som inhandlats för gemensamt bruk som ska delas lika (3 § och 8 § SamboL). Huvudregeln är alltså att om bostaden och bohaget inhandlades utan att avsikten var att ni skulle flytta in och bo i bostaden och använda bohaget gemensamt, exv. Om den ena sambon flyttat in i den andres bostad, ska bostaden och bohaget inte delas lika. Då har var och en rätt till det den själv tagit in i samboförhållandet.

Eftersom du har fått halva bostaden i gåva ska bostaden dock räknas som att den är införskaffad för gemensamt bruk och ska således delas lika. Det innebär att du har rätt till halva värdet av bostaden. Vid försäljning löser ni de gemensamma lånen och delar lika på eventuell vinst.

Hoppas detta gav dig svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Clara Görrel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?