Sambors arvsrätt

FRÅGA
Har läst så många olika "regler" angående Sambolagen,vad är RÄTT?Om en make/maka avlider,ärver denna automatiskt dennes tillgångar typ besparingartill 50% och resten till barnen.Eller kan barnen ärva allt och Sambon bli helt utani något tillfälle?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ingen arvsrätt för en sambo då dennes partner går bort enligt sambolagen. För det fall att man vill att ens sambo ska ärva en får man upprätta ett testamente enligt Ärvdabalken 9-10 kap.

Då ett samboskap upphör görs en bodelning. Det som ingår vid bodelning är bostad och bohag, om det klassas som samboegendom enl. 3§ Sambolagen. Samboegendom är bostad eller bohag som har förvärvats för gemensamt bruk (egendom köpt innan samboskapet kan alltså inte anses som samboegendom). Inte heller exempelvis bilar eller besparingar anses som samboegendom och igår därför inte heller vid bodelningen.

Däremot finns en möjlighet att den anses som samägd egendom, dvs samborna har ägt varsin andel av egendomen (som inte är klassad som samboegendom).

Av vad jag förstår av din fråga, har den avlidne särskilda besparingar för egen del. Dessa kommer inte ärvas av personens efterlevande sambo om inte testamente föreligger. Denna egendom kommer istället att ärvas enligt den legala arvsordningen, och om personen har några barn kommer dessa ärva först enligt Ärvdabalken 2 kap.

För vidare hjälp kan eventuell bodelare anlitas enligt 26§ Sambolagen!

Hoppas att svaret var till din hjälp, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2960)
2021-07-25 Sambos gemensamma husdjur vid separation
2021-07-24 Kan en bostad vara sambornas gemensamma även om jag har betalat för den själv?
2021-07-23 Hur länge får efterlevande sambo bo kvar i bostaden efter att den gått i arv?
2021-07-22 Har sambo rätt till hälften av huset vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94171)