Sambor separerar - vem får bo kvar i den gemensamma bostaden?

2016-04-02 i Bodelning
FRÅGA
Hej.Min sambo vill att vi ska separera.Vi har en bostadsrätt som vi äger 50% var i. Hon vill köpa ut mig men jag vill bo kvar. Det är hennes idé om att vi ska separera. Vi har två små barn. Så har jag någon möjlighet att få bo kvar och köpa ut henne eftersom jag aldrig har velat separera och ännu mindre flytta ut?Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då ni är sambor blir Sambolagens regler tillämpliga. Enl. 3§ Sambolagen (2003:376) (SamboL) utgör eran gemensamma bostad och bohag samboegendom och ska fördelas lika mellan er vid en separation om ni inte avtalat om annat enl. 9§ SamboL. Enl. 16§ 2st SamboL har den sambo som bäst behöver bostaden rätt att erhålla denna mot avräkning på sin lott, det har alltså ingen betydelse juridiskt sett vem som ville separera. Det finns många faktorer som ska tas hänsyn till vid denna behovsprövning så som om den ena sambon får ensam vårdnad om barnen har denne i regel störst behov av bostaden eller om barnen ska bo i huvudsak hos den ena sambon. Närheten till barnomsorg och skolgång ska också tillmätas betydelse. Även närheten till en sambos arbetsplats och möjligheter att erhålla bostad på annat håll är relevanta faktorer.

Om ni vill ha närmare rådgivning angående bodelning hänvisar jag er till våran samarbetspartner Familjens Jurist som är specialiserade på familjerätt.

Hoppas detta besvarade din fråga, om inte är du varmt välkommen att återkomma!

Med Vänlig Hälsning

Felicia Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2683)
2020-11-30 När är det för sent att begära jämkning av bodelning efter dödsfall?
2020-11-30 När ska bodelningslikviden betalas vid skilsmässa?
2020-11-30 Ska fastighet som ärvts innan äktenskap. ingå vid bodelning?
2020-11-30 Kan man ta tillbaka en hyresrätt som blivit tilldelat den ena maken i bodelningen?

Alla besvarade frågor (86875)