Sambor och samboegendon

FRÅGA
Hej,Om jag har köpt en bostadsrätt 2010 ensam och bor där själv. Och sen träffar en partner 2012 som då flyttar in till mig. Räknas vi då som sambos eller vad definierar sambos? Hon har sin adress på samma som mig men är inte medlem i föreningen eller skriven på lägenheten. Om vi sen separerar 2016 har hon då rätt till någon del av själva bostaden?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll utgör sambor, enligt 1 § sambolagen (här). Per definition räknas ni som sambos enligt lagens mening.

Vad som dock ingår i en bodelning mellan sambor avgörs inte av den definitionen. Det avgörs istället genom att se vad som utgör sambornas samboegendom. Det är sambors gemensamma bostad och bohag som utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning, enligt 3 §.

Eftersom att du köpte bostadsrätten innan ni träffades har din sambo inte rätt till någon del av bostaden om ni separerar, eftersom att du inte köpt bostadsrätten för att använda den gemensamt.

Jag hoppas att jag besvarade din fråga och jag önskar dig en trevlig dag.

Med vänliga hälsningar,

Simon Adolfsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2784)
2020-12-01 Utgör ett sparkonto samboegendom?
2020-11-30 Kan man bli ansvarig för sin sambos skuld?
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?

Alla besvarade frågor (86870)