Sambon är passiv, hur får jag ut min del av huset?

Hej jag har lämnat ett samboförhållande och jag äger halva huset i Sollentuna Edsviken. Hur ska jag få honom att ge mig min del av huset ! Jag har sagt att han måste kontakta banken men han gör inte nästan ett år har gått

Lawline svarar

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga!

När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras och era gemensamma saker delas upp (Sambolag 8 §). Vad som ingår i bodelningen när man har varit sambo är gemensam bostad och gemensamt bohag förvärvat för gemensamt bruk (Sambolag 3 §). För att få till stånd bodelningen är det viktigt att du begär bodelning innan året har gått, eftersom din rätt till bodelning annars förfaller (Sambolag 8 § 2 stycket).

I bodelningen har ni rätt till täckning för era skulder (Sambolag 13 §), och att dela lika på det värdet som finns kvar efter skuldtäckningen (Sambolag 14 §). Du har alltså rätt till halva värdet, hur värdet sedan ska fördelas, det vill säga vem som ska behålla huset och vem som ska behålla vilka saker, får ni själva komma överens om.

Eftersom din föredetta sambo verkar ovillig att ta tag i saken och fristen håller på att gå ut så kan du vända dig till tingsrätten där du bor och be om att få en bodelningsförrättare utsedd. En bodelningsförrättare är en advokat som hjälper dig och din före detta sambo att enas om en uppgörelse som passar er.

Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04

Vi besvarar samtal måndag till fredag 10:00-16:00

Ebba EkstrandRådgivare
Public question details image

widgets.product.heading

widgets.product.title

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
widgets.product.warning